Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Αμυνα «παίζει» η κυβέρνηση
  • Αντιμέτωπη με την τακτική της συγκάλυψης, αναγκάζεται σε συνεχείς αναδιπλώσεις
  • Βασικό μέλημα να προφυλάξει το πρόγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βγει από τη δίνη που προκάλεσε η υπόθεση Ζαχόπουλου, καθώς έρχεται διαρκώς αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πολιτικής της αλλά και της τακτικής συγκάλυψης που από την πρώτη στιγμή ακολούθησε.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή φάση άμυνας και αναδιπλώσεων, αναγκαζόμενη να απαντά διαρκώς στις αποκαλύψεις και στα διάφορα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δίχως όμως να είναι σε θέση να απαντά στα επιτακτικά ερωτήματα που εξαρχής έχουν τεθεί και πληθαίνουν.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη δε βλέπουν άμεσα «φως στην άκρη του τούνελ», ενώ αδυνατούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς και τις συνέπειες για την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προφυλάξει το πρόγραμμα υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» από τις αναταράξεις που προκαλεί η υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει ότι ούτε το χρονοδιάγραμμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έχει αλλάξει ούτε έχουν γίνει «εκπτώσεις» στο εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης. «Το δίμηνο δεν τελείωσε ακόμη. Είμαστε μόνο στον Ιανουάριο και μάλιστα στα μισά του μήνα», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε χτες για την «τύχη» του αρχικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το οποίο μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» θα ολοκληρώνονταν στους πρώτους δύο μήνες του 2008. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις», αναφέροντας «για του λόγου το αληθές» το Ασφαλιστικό, αλλά και «τη μεγάλη μεταρρύθμιση για τα λιμάνια, μια μεταρρύθμιση η οποία θα καταστήσει τη χώρα διεθνές κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου»!

Στην ίδια την υπόθεση Ζαχόπουλου η κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν εκβιάζεται και δε συναλλάσσεται, προφανώς με εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, δίχως όμως ταυτόχρονα να δίνει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν. Ο εκπρόσωπος προσπάθησε να εμφανίσει περίπου ως φυσιολογική και αυτονόητη τη συνάντηση που είχε ο Γ. Ανδριανός με τον κομιστή του DVD, υποστηρίζοντας ότι «ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού πληροφορήθηκε εκείνη την ώρα για όλη την υπόθεση». Ερωτηθείς αν ο Γ. Ανδριανός έχει στη διάθεσή του ή έχει δώσει στη Δικαιοσύνη φωτογραφίες του κομιστή του DVD περιορίστηκε να δηλώσει ότι το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν εργάζεται με τέτοιες μεθόδους. Ελάχιστα διαφωτιστικός ήταν και για το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Χρ. Ζαχόπουλος, ενώ νοσηλευόταν στο «Ερρίκος Ντυνάν», από μέλος της πρωθυπουργικής αποστολής όταν βρισκόταν στη Μόσχα. Είπε απλά ότι δε γνωρίζει να συμμετείχε στην αποστολή εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Απέφυγε να πει το παραμικρό σχετικά με την κατάθεση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου, αλλά και για το αν ζήτησε την παραίτηση του Ζαχόπουλου.

Απέρριψε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής επαναλαμβάνοντας ότι είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης όταν ένα θέμα ερευνάται από τη Δικαιοσύνη να αφήνεται να φέρει σε πέρας το έργο της.

Αναφορικά με το όνομα του βουλευτή της ΝΔ που ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε εμπλέξει σε απόπειρα συναλλαγής, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπληρώσει κάτι περισσότερο και ότι περιμένει να ακούσει ολοκληρωμένη την καταγγελία. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο μεγαλοδημοσιογράφος απέφυγε χτες να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή στον ανακριτή επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Πάντως, ο βουλευτής που φωτογραφήθηκε από διάφορες πλευρές ότι ήταν αυτός που μεσολάβησε για τη συναλλαγή έσπευσε να το διαψεύσει κατηγορηματικά. Ο Κ. Κουκοδήμος δήλωσε χτες (στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ) ότι ουδεμία ανάμειξη έχει με την υπόθεση και ότι ουδέποτε συναλλάχτηκε με κανέναν, ουδέποτε μίλησε με κανέναν για την υπόθεση αυτή. Μάλιστα, απείλησε ότι αν χρησιμοποιηθεί το όνομά του θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Παραδέχτηκε πάντως ότι «βεβαίως από τη σχέση που έχω τόσο με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο όσο και με τον κ. Κλαδά δημιουργείται αυτό το θέμα γύρω από το πρόσωπό μου. Ναι, είναι φίλοι μου οι άνθρωποι αυτοί και δεν το αρνούμαι».

Την ίδια στιγμή έγινε φανερή μια προσπάθεια στήριξης του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), Σπ. Κλαδά, για λογαριασμό του οποίου υποτίθεται ότι μεσολάβησε ο βουλευτής στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο για να μην εμπλέξει το όνομά του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, με αντάλλαγμα μια «ήπια» μεταχείριση του θέματος με τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του Θ. Αναστασιάδη. Ο Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια κοπής πίτας εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους συνεργάτες του υπουργείου Οικονομικών, ειδικούς και γενικούς γραμματείς και βεβαίως τους υφυπουργούς.

Πάντως, ο βουλευτής Γ. Μανώλης ζήτησε από τον Σπ. Κλαδά να παραιτηθεί για να μην εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και «όταν η υπόθεση τελειώσει να γυρίσει δικαιωμένος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ