Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2008
Πακτωλοί χρημάτων στους ιδιώτες με πρόσχημα την ανεργία

Την ώρα που η πραγματική ανεργία τσακίζει κόκαλα, ο Οργανισμός επεκτείνει τις συμπράξεις με επιχειρήσεις και ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν χρήματα των ίδιων των εργαζομένων στο όνομα δήθεν της αύξησης της απασχόλησης

Πιο βαθιά μπαίνει το χέρι των ιδιωτών στα προγράμματα των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Οργανισμού για το 2008 που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στην Καρδίτσα. Με το Επιχειρησιακό αυτό Σχέδιο βαθαίνει η παρουσία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αφού δίπλα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις οργανώσεις των «κοινωνικών εταίρων» πλασάρονται πλέον και οι ιδιώτες, ακόμα και οι ΜΚΟ σαν διαχειριστές κονδυλίων για τη συγκάλυψη της ανεργίας!

Μάλιστα, οι συμπράξεις των φορέων αυτών με τον ΟΑΕΔ δεν περιορίζονται μόνο στην ανάληψη των επιδοτούμενων προγραμμάτων, αλλά διευρύνονται μέχρι και το σχεδιασμό των ίδιων των προγραμμάτων. Οι ιδιώτες δηλαδή θα καταρτίζουν σχέδια για ιδιώτες. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και ενώσεων «θα καθορίζουν τις προδιαγραφές του εργατικού δυναμικού που προτίθενται να προσλάβουν» και ο ΟΑΕΔ «θα χρηματοδοτεί και θα υλοποιεί ειδικά προγράμματα κατάρτισης, προσανατολισμένα στις ανάγκες κάθε επιχείρησης». Δηλαδή, εκπαίδευση κατά παραγγελία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλαμβάνουν να προσλαμβάνουν πληρώνοντας μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές, γίνεται πλέον η «κυρίαρχη πολιτική του Οργανισμού». Ετσι, βαθαίνει η μεταμόρφωση του ΟΑΕΔ από φορέα προστασίας των ανέργων σε φορέα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και απόκτησης φτηνής εργατικής δύναμης, με πρόσχημα πάντα την ενίσχυση δήθεν της απασχόλησης.

Μάλιστα, παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα των «ενεργητικών πολιτικών», τα στοιχεία μαρτυρούν ότι από τα τεράστια ποσά επιδότησης αυτών των προσωρινών θέσεων ωφελημένες είναι μόνο οι επιχειρήσεις. Ετσι, ενώ την προηγούμενη τετραετία δημιουργήθηκαν 270.000 θέσεις απασχόλησης, μέσα σε τριάμισι χρόνια ο ΟΑΕΔ χρηματοδότησε 200.000 θέσεις και ευκαιρίες απασχόλησης. Που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό μέρος δημιουργήθηκε εξαιτίας της γενικής «οικονομικής ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή που τεράστια ποσά καταλήγουν στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΑΕΔ για το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2007, μόνο 145 χιλιάδες άνεργοι έλαβαν την τακτική επιδότηση. Δηλαδή, περίπου το 1/3 από τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό. Οσο για το ποιος πληρώνει το «μάρμαρο» όλων αυτών των επιχορηγήσεων, γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν οι βασικοί αιμοδότες. Ετσι ενώ τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού θα ανέλθουν στα 3,078 δισ. ευρώ, τα 2,347 δισ. θα προέλθουν από τις εισφορές των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ