Τρίτη 29 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξεκρέμαστοι και απολυμένοι δεκάδες εργάτες

Ορισμένες μόνο από τις περιπτώσεις που καταγράφει το ρεπορτάζ του «Ρ» είναι ενδεικτικές για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πλειοψηφία των τόπων δουλιάς

«Στον αέρα» βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εκτυπωτικής εταιρείας ΑΛΦΑ ΠΡΕΣ ΑΒΕΕ, καθώς η επιχείρηση σταμάτησε να λειτουργεί στα τέλη του Δεκέμβρη. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα και δεν έχουν πάρει καν δώρο Χριστουγέννων, ενώ οι υπεύθυνοι τους έχουν κάνει μπαλάκι πετώντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον.

«Οι ανταγωνισμοί τους (σ.σ. των υπευθύνων) για το ποιος θα βγάλει περισσότερα κέρδη από τη δουλιά μας, μας αφήνει αδιάφορους» σημειώνεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν η Εργοστασιακή Επιτροπή και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. «Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και όλους τους υπόλοιπους να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα που δίνουμε για μόνιμη σταθερή δουλιά», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Χωρίς δουλιά εννιά εργαζόμενες

Την ανάκληση των απολύσεων 9 εργαζόμενων γυναικών, στις οποίες προχώρησε η διεύθυνση του ξενοδοχείου IMRERIAL στη Λάρισα, απαιτεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού του νομού, επισημαίνοντας ότι αυτή μπορούν να την επιβάλουν μόνο η ενότητα και η ταξική αλληλεγγύη, όπως έγινε, πρόσφατα, με τις απολύσεις στα ΚΑΡΦΟΥΡ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι πίσω από τη βιτρίνα του χαμογελαστού υπαλλήλου και των χλιδάτων σαλονιών του συγκεκριμένου ξενοδοχείου υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η ομηρία, η ανασφάλεια, η τρομοκρατία, η εντατικοποίηση της εργασίας.

Κι αφού αναφέρει ότι η διεύθυνση του ξενοδοχείου απολύει εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επιβάλλει συμβάσεις ορισμένου χρόνου (2μηνίτες, «εξτρατζήδες», εργολάβους καθαριότητας), καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν μέσα από το ΠΑΜΕ, για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Κλιμακώνουν στη Νίκαια

Με νέα 24ωρη απεργία το περασμένο Σάββατο που κήρυξε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, στο κατάστημα έτοιμου φαγητού στη Νίκαια, μέρος της αλυσίδας «ΛΑΡΤΙΤΖΙΑΝΟ», και εξορμήσεις στα υποκαταστήματα Αιγάλεω και Περιστερίου, οι εργαζόμενοι του καταστήματος συνέχισαν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, η οποία απέλυσε 5 συναδέλφους τους για να τους «τιμωρήσει» επειδή πήραν μέρος στην πρόσφατη πανεργατική απεργία και απαίτησαν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στο υποκατάστημα του Περιστερίου ο διευθυντής του καταστήματος αντιμετώπισε με προπηλακισμούς τους συνδικαλιστές και επιχειρούσε να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που τους πλησίαζαν. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν υποχωρούν στις τρομοκρατικές μεθόδους της επιχείρησης, αλλά προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το σταμάτημα της λειτουργίας της επιχείρησης ως εργασιακού γκέτο.

Απολύονται τεχνικοί στο «ΣΚΑΪ TV»

Σε απολύσεις τεχνικών προχώρησε την περασμένη βδομάδα και η διοίκηση της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ TV», με το πρόσχημα των περικοπών και του «κλεισίματος» του προϋπολογισμού του 2008. Μάλιστα, η διοίκηση του «ΣΚΑΪ TV», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), άφησε υπόνοιες ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις.

Το περασμένο Σάββατο και με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων τεχνικών, μέλη της ΕΤΙΤΑ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην οδό Ερμού όπου οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ TV» διοργάνωσαν εκδήλωση «οικολογικού» περιεχομένου. Το ΔΣ της ΕΤΙΤΑ ζητά την άμεση ανάκληση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων των τεχνικών του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Απέκλεισαν το DIA

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ DIA, που βρίσκεται στην περιφερειακή οδό Τρικάλων, προχώρησαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ - συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, του σωματείου εργαζομένων στα ΚΡΑΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA - απαιτώντας την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή που απολύθηκε για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, καταχειροκροτούμενοι από τους πελάτες που εκείνη την ώρα ήταν στο κατάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις (2020-07-24 00:00:00.0)
Απεργούν σήμερα οι τεχνικοί τηλεόρασης (2012-04-19 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των τεχνικών τηλεόρασης (2012-04-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των τεχνικών τηλεόρασης (2012-04-07 00:00:00.0)
Απολύσεις στον ΑΝΤΕΝΝΑ (2010-12-07 00:00:00.0)
Καταγγελίες (2007-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ