Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαζικό «ΣΤΟΠ» στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η παρουσία πολλών εργαζομένων του ΟΛΠ ΑΕ στη χτεσινή κινητοποίηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα

Από την πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά
Από την πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά
Ο αγωνιστικός συντονισμός των εργαζομένων του Πειραιά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας, που σε πρώτη φάση προωθείται με την παράδοση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των ΟΛΠ και ΟΛΘ ΑΕ στα νύχια των μονοπωλίων, έκανε χτες ένα αποφασιστικό βήμα. Αυτό έδειξαν οι εργαζόμενοι που κατέκλυσαν χτες το απόγευμα την πλατεία Κοραή, παίρνοντας μέρος μαζικά στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά.

Εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ναυτεργάτες, ναυτιλιακοί υπάλληλοι, οδηγοί φορτηγών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, αλλά και εργαζόμενοι από τους δήμους που βλέπουν να τίθενται υπό την ομηρία των πολυεθνικών, ένωσαν τα αγωνιστικά τους πυρά ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για λιμάνι ενιαίο, εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο, που να υπηρετεί τις δικές τους, τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των πολυεθνικών.

Το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο στοιχείο της χτεσινής κινητοποίησης, ήταν η μαζική παρουσία εργαζομένων του ΟΛΠ που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Λιμενεργάτες - οι οποίοι ταυτόχρονα απεργούσαν για 24 ώρες - χειριστές, υπάλληλοι του ΟΛΠ, προσπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου τους (ΟΜΥΛΕ, Ενωση λιμενεργατών κλπ.), συμπαρατάχτηκαν στην πρώτη γραμμή της συγκέντρωσης δίνοντας ταυτόχρονα και την κατάλληλη απάντηση στο νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, με το οποίο τους θέτει υπό διωγμό, «τελειώνοντας» ουσιαστικά με δικαιώματα και κατακτήσεις στο λιμάνι.

Δίνουμε κοινό αγώνα

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Επισήμανε ότι η εισβολή των μονοπωλίων στο λιμάνι θα σημάνει για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη παραπέρα συρρίκνωση, εκτοπισμό εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων και χιλιάδων θέσεων εργασίας μεταλλεργατών. Μεταφέροντας την εμπειρία από τους ταξικούς αγώνες που δίνουν οι εργάτες της Ζώνης τόνισε ότι «όποια απόφαση και να πάρουν, ό,τι νόμο και να ψηφίσουν θα μετατραπεί σε κουρελόχαρτο όταν οι εργάτες συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις».

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, συσπειρωμένος στο ΠΑΜΕ, παίρνοντας το λόγο, επισήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση «είναι καταδίκη για τους εργαζόμενους και παράδεισος κερδοφορίας, ασύδοτης δράσης και επιθετικότητας για τους κεφαλαιοκράτες». Ανέφερε τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στο λιμάνι για το «έγκλημα» και υπογράμμισε: «Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα να απεγκλωβιστούν μαζικά από την κυρίαρχη πολιτική, τα κόμματα και τις παρατάξεις τους» και όλοι μαζί αναπτύσσοντας το μέτωπο πάλης «να σταματήσουμε το συντελούμενο έγκλημα».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» τόνισε ότι η μαζική συγκέντρωση σηματοδοτεί πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αφορά το σύνολο των εργαζομένων του Πειραιά και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και όλων των λιμανιών που η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Εκανε σαφές ότι δεν «υπερασπιζόμαστε» αυτόν τον ΟΛΠ, την ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με τους συμβασιούχους, τις προκλητικές διακρίσεις σε βάρος των νεοπροσλαμβανομένων, που δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. «Διεκδικούμε λιμάνια που θα λειτουργούν και θα αναπτύσσονται προς όφελος των εργαζομένων».

Πορεία στο ΥΕΝ

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι Δ. Γόντικας και Γ. Μαρίνος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος Ελ. Παντελάκη, Β. Νικολαΐδου, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας, ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο δήμαρχος Περάματος Ι. Γλύκας, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και άλλοι. Ψήφισμα συμπαράστασης έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του Πειραιά με σταθμό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Πασαλιμάνι και το ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, στις 13 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ