Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τεχνητές «μη φυσικές» πρωτεΐνες

Πρόσφατα γράφαμε στη στήλη αυτή σχετικά με την αναζήτηση «εξωγήινης» ζωής πάνω στη Γη. Ενα τέτοιο είδος ζωής, ίσως, να είχε διαφορετικά συστατικά στοιχεία από τα γνωστά είδη ζωής, π.χ. διαφορετικά αμινοξέα στις πρωτεΐνες στις οποίες θα βασιζόταν. Δε γνωρίζουμε αν θα ανακαλυφθεί ποτέ ανάλογο είδος ζωής, αλλά πρωτεΐνες με ξένα αμινοξέα κατασκευάστηκαν ήδη τεχνητά, πριν από ένα μήνα.

Ο καθηγητής Χημείας Ρ. Κλούγκερ και η υποψήφια διδάκτωρ Σ. Τζβετκόβα κατασκεύασαν πρωτεΐνες με χημικές και όχι με βιολογικές μεθόδους. Ετσι, κατάφεραν να ενσωματώσουν σ' αυτές αμινοξέα, που δε συναντώνται σε κανένα γήινο βιολογικό είδος. Το εκπληκτικό επίτευγμα πραγματοποιήθηκε χάρη στη χρήση αλάτων του λανθανίου στη θέση των ενζύμων, για τη συναρμολόγηση των πρωτεϊνικών μορίων. Τα άλατα αυτά έχουν λειτουργικότητα ανάλογη με των ενζύμων, με το πλεονέκτημα ότι ο ερευνητής μπορεί να συνθέσει μια πρωτεΐνη βάσει σχεδίου, χρησιμοποιώντας ως δομικά υλικά και «μη φυσικά» αμινοξέα. Σύμφωνα με τον Κλούγκερ, η μέθοδος αυτή «δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να κατασκευάσει τελείως νέα υλικά, που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις γενετικά προσδιορισμένες λειτουργίες των πρωτεϊνών».

Ποιος θα εξασφαλίσει την «καλή» χρήση της νέας μεθόδου παραγωγής «μη φυσικών» πρωτεϊνών; Ποιος θα εξασφαλίσει την αποφυγή κάποιου λάθους, που θα οδηγήσει στην εισαγωγή των πρωτεϊνών αυτών στα βιολογικά είδη, ή τη σκόπιμη (π.χ. για λόγους κέρδους) χρήση τους εκεί που δεν πρέπει; Μήπως οι εταιρείες - χρηματοδότες των ερευνών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ