Κυριακή 2 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στα πρόθυρα σύνθεσης βιολογικών οργανισμών

Ο Κρεγκ Βέντερ έγινε γνωστός από την επιτυχία της εταιρείας του στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, στο γύρισμα της χιλιετίας. Από τότε δεν έμεινε άπραγος. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ ανακοίνωσαν πριν από ένα μήνα ότι σύνθεσαν τμήμα - τμήμα το γονιδίωμα ενός βιολογικού είδους, ακολουθώντας το γενετικό του χάρτη. «Εραψαν» τα συστατικά τεσσάρων νημάτων DNA του μύκητα της ζύμης, χρησιμοποιώντας ως μέσο ένα βακτήριο, το Μυκόπλασμα τζενιτάλιουμ.

Σύμφωνα με ειδικούς στη συνθετική βιολογία, το επίτευγμα αυτό σημαίνει ότι η δημιουργία της πρώτης συνθετικής μορφής ζωής δεν πρέπει να απέχει παρά μερικούς μήνες. «Αυτό που απομένει τώρα που έχουμε αυτό το πλήρες συνθετικό χρωμόσωμα... είναι να μπορέσουμε να το βάλουμε σε ένα κύτταρο», είπε ο ίδιος ο Βέντερ. Η ικανότητα σύνθεσης ενός γονιδιώματος επιτρέπει την κατασκευή οργανισμών κατά παραγγελία. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φτηνή παραγωγή χρήσιμων χημικών ουσιών ή για ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς...

Ολη αυτή η δύναμη είναι στα χέρια του Βέντερ, του κάθε Βέντερ και της κάθε κυβέρνησης των Βέντερ. Μα, αυτός δεν επένδυσε τα καλά του τα λεφτά, θα έλεγε ο απολογητής του καπιταλισμού. Οσα κεφάλαια και αν επενδύσει ο οποιοσδήποτε εκμεταλλευτής, ποτέ καμιά επιστημονική ανακάλυψη δε θα του ανήκει. Το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας ανήκει στο λαό, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Στηρίζεται στον υλικό και πνευματικό πλούτο που παράγουν οι σημερινοί εργαζόμενοι και οι σημερινοί επιστήμονες, που κι αυτός με τη σειρά του στηρίζεται στον πλούτο που παρήγαγαν οι προηγούμενες γενιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ