Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Σίδνεϊ. Αλλη μια ντοπαρισμένη Ολυμπιάδα

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές πάνω από είκοσι αθλητές και αθλήτριες βρέθηκαν ντοπαρισμένοι (-ες) ύστερα από σχετικούς ελέγχους. Ομως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο μια και ορισμένες ουσίες είναι από πολύ δύσκολο έως απίθανο να εντοπιστούν. Αιτία, η πρόοδος της τεχνολογίας και οι μέθοδοι ελέγχων που ακολουθούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βρετανικό περιοδικό «Nature» σε ειδικό αφιέρωμα έγραψε, ότι πολλοί αθλητές σήμερα κάνουν χρήση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης hGH. Μια ορμόνη μη ανιχνεύσιμη. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο περιοδικό, ομάδα επιστημόνων πρότεινε στους «αθανάτους» ένα τεστ που θα έδινε τη δυνατότητα εντοπισμού αυτής της ουσίας, για να εισπράξει την άρνησή τους, με το επιχείρημα ότι το απαιτούμενο ποσό (σ.σ. 5 εκατ. δολάρια) ήταν απαγορευτικό! Η υποκρισία σ' όλο της το μεγαλείο, τη στιγμή που ξοδεύονται δισ. δολάρια για φιέστες και οι μίζες πέφτουν σαν χαλάζι. Απλά δεν ήθελαν να τους χαλάσουν τη μόστρα, αφού τα κατασκευασμένα από τις πολυεθνικές είδωλα θα έχαναν τη λάμψη τους. Κάτω από τη σκιά των αναβολικών για άλλη μια φορά δε θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ποιοι αθλητές ανέβηκαν στο βάθρο καθαρά και ποιοι είναι αποτέλεσμα της βιοτεχνολογίας. Προς τι λοιπόν όλη η βαβούρα των Ολυμπιακών Αγώνων; Το έχουμε ξαναγράψει. Αλλα συμφέροντα εξυπηρετούν, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αθλητικό ιδεώδες. Αν κάτι σημαίνουν στις μέρες μας οι λέξεις αυτές.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Εβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Ο δήμαρχος των σιντριβανιών μπορεί να βρίσκεται στην Αρκαδία, αλλά ο μηχανισμός του δουλεύει μια χαρά. Ετσι, στο ΔΣ η πλειοψηφία αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα (με ψήφους 17 έναντι 11) την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στις αρχές της Κηφισίας και μ' αυτόν τον τρόπο την τσιμεντοποίηση του κτήματος Θων, παρά τις αντιδράσεις των περιοίκων. Αλλη μια έκταση τεσσάρων περίπου στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης θα εξαφανιστεί, προς δόξαν των οικονομικών συμφερόντων και της οικολογικής αδιαφορίας της δημοτικής αρχής. Φυσικά το μπαλάκι πέφτει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που πρέπει να εγκρίνει τις τροποποιήσεις. Εν αναμονή εξελίξεων.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Πράσινη Πολιτική τ. 17, 18

Μια πολιτική οικολογική οργάνωση, από τις ελάχιστες που επιμένουν ότι η οικολογία και η πολιτική είναι συνυφασμένες, προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να αρθρώσει το δικό της λόγο και να παρέμβει στο πολιτικό σκηνικό με προτάσεις, αναλύσεις και συγκεκριμένες δράσεις. Η επικοινωνία, όπως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ, είναι προβληματική. Ετσι κάθε δυο μήνες με την οχτασέλιδη εφημερίδα της μας ενημερώνει για μια σειρά θέματα δίνοντας ταυτόχρονα το δικό της στίγμα. Ενα εγχείρημα δύσκολο και παράλληλα απαραίτητο. Από μας ευχές για καλή συνέχεια, τόσο στο εκδοτικό εγχείρημα της ομάδας, όσο και στο κινηματικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ