Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
SOS από τους Αγίους Αποστόλους Χανίων

Από τη δεκαετία του εξήντα η περιοχή των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στο στόχαστρο διάφορων οικονομικών συμφερόντων προς «αξιοποίηση». Μια καραμέλα που επαναλαμβάνεται συνεχώς, όταν ένας τόπος γυαλίσει στο μάτι λογής - λογής αρπακτικών που προσβλέπουν στο εύκολο, γρήγορο, ανέξοδο και μεγάλο φαγοπότι. Σήμερα όμως, ο κλοιός έχει στενέψει επικίνδυνα μια και η λαίλαπα του πράσινου νεοφιλελευθερισμού σαρώνει τα πάντα, χωρίς εκπτώσεις και ευαισθησίες.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Το σωτήριο έτος 1956, μια εποχή που στέναζε κάτω από την μπότα της μετεμφυλιακής Δεξιάς, η χερσόνησος των Αγίων Αποστόλων, μια έκταση περίπου 10.000 τ.μ., που μέχρι τότε ανήκε στο Ταμείο Εφέδρων πολεμιστών Χανίων, παραχωρείται κατά 7/10 στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 3/10 στην Ενοριακή Επιτροπή Δαράτου. Την ίδια χρονική περίοδο διεξαγόταν μια δικαστική μάχη που έληξε οχτώ χρόνια μετά υπέρ του δημοσίου - με κάποιον ιδιώτη που τη διεκδικούσε εξ ολοκλήρου (!) λόγω χρησικτησίας. Ενα χρόνο μετά, τοπικός βουλευτής της Ενωσης Κέντρου καταγγέλλει την κυβέρνηση των αποστατών ότι κήρυξε σε απαλλοτρίωση 580 τ.μ. ( φύλλο κυβερνήσεως 124, τεύχος τέταρτο, απόφαση 2183) για να ανεγερθούν ξενοδοχειακές και λουτρικές εγκαταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα της τοπικής εφημερίδας («Παρατηρητής»), που γράφει το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς: «Ο Κ. Μητσοτάκης επωφελείται της σημερινής πολιτικής ανωμαλίας διά να δώσει λύσεις εις τα διάφορα εκκρεμούντα θέματα της πόλεως αδιαφόρως εάν αι λύσεις αυταί είναι βλαπτικαί της πόλεως». Λίγους μήνες μετά η ίδια εφημερίδα επανέρχεται καταγγέλλοντας εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να εκποιήσει περιουσία του δημοσίου!

Η «σοσιαλιστική» δεκαετία του ογδόντα


Κι ενώ το θέμα φαινόταν ξεχασμένο και τις παραλίες χαιρόντουσαν οι ντόπιοι χωρίς περιορισμούς (αν εξαιρέσουμε δεκάδες αυθαίρετα που ξεφύτρωσαν με την ανοχή των υψηλά ιστάμενων πολιτικών προστατών των ιδιοκτητών τους), ο τότε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Σκουλάς με ορισμένους πράσινους δημάρχους της περιοχής σχεδιάζει εγκαταστάσεις διαμονής για 1.000 άτομα. Το 1987 στο παιχνίδι μπαίνει και η Ομοσπονδία Συλλόγων Κρητικών της Δυτικής Γερμανίας για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής υποσχόμενη 10 εκατ. μάρκα, με την ενθάρρυνση της τότε γενικής Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού. Οι κλίνες τώρα προσδιορίζονται σε 600-1.000 και ζητούνται 250 στρέμματα. Χανιά και Νέες Κυδωνίες ζητούν να τους παραχωρηθεί η περιοχή από τον ΕΟΤ για τουριστική μονάδα. Μάλιστα υπάρχει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες εκ μέρους του ΕΟΤ για άλλες καθυστερήσεις που ζημιώνουν το νομό. Το 1988 ο νέος γραμματέας του ΕΟΤ και η Κτηματική Τράπεζα ανακοινώνουν, ότι αναθεωρούνται τα αρχικά επενδυτικά προγράμματα για τους Αγίους Αποστόλους και αποφασίζεται η εκπόνηση μιας νέας μελέτης.

Από το σοσιαλιστικό λαϊκισμό στη νεοφιλελεύθερη προκλητικότητα

Τη δεκαετία του '90 οι εξελίξεις ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι. Δήμαρχοι που πιέζουν για μεγαλύτερο μέρος της πίτας που δεν έχει ψηθεί ακόμα - κι ένας πακτωλός εγγράφων και αποφάσεων που το ένα αναιρεί το άλλο, με την ίδια όμως στόχευση. Να μπει το μακρύ χέρι των «επενδυτών» στις παραλίες των Αγίων Αποστόλων. Ετσι φτάνουμε σήμερα στο παρά πέντε, όπου μια κυβέρνηση εκποιεί τη δημόσια περιουσία από άκρο εις άκρο της χώρας στα πλαίσια της σύγκλισης των δεικτών με τους «εταίρους» της ΕΕ. Φυσικό ήταν να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της περιοχής. Μάλιστα βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κι επειδή δεν είμαστε αφελείς, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί. Ηδη τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από τον υπουργό των Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκη, όταν επισκέφτηκε τα Χανιά και το διευθυντή της Εταιρίας Τουριστικά Ακίνητα. Συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχειακή μονάδα και άλλα παρόμοια, είναι τα οράματά τους. Μόνο στην επιλογή του επενδυτή μάλλον κολλάνε. Τι κι αν το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει διαμετρικά αντίθετη άποψη; Τι κι αν ο κόσμος διαφωνεί και θέλει να διαφυλάξει το περιβάλλον; Τι κι αν έχουν μαζευτεί χιλιάδες υπογραφές διαφωνούντων πολιτών; Τι κι αν υπάρχουν τεκμηριωμένες απόψεις για την πραγματική αναβάθμιση της περιοχής προς όφελος των πολιτών; Αυτοί το χαβά τους. Το μόνο που συζητούν είναι η ελεύθερη πρόσβαση στη μια από τις τρεις παραλίες μιας και η μία θα εκχωρηθεί στο ξενοδοχείο και στην άλλη θα υπάρχει εισιτήριο. («Business are business» όπως θα έλεγαν και οι αστέρες του εκσυγχρονισμού). Το λόγο έχει η τοπική κοινωνία.

Πηγές:

1. Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

2. Φουρόγατος τ. 25, 26

3. Χανιώτικα Νέα 2/8/2000, 4/8/2000, 6/8/2000, 4/9/2000 (απ' όπου είναι και οι φωτογραφίες)

4. Γνώμη 21/5/2000


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ