Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μείον 30% οι βροχές

Ειδικά για τη Μεσόγειο, επιστήμονες παρατηρούν ότι τα αποθέματα του «διάφανου χρυσού» μειώνονται υπερβολικά. Οι μεσογειακές χώρες, στα επόμενα 25 χρόνια, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας, εξαιτίας κυρίως της αύξησης του πληθυσμού. Ειδικότερα, ο πληθυσμός των μεσογειακών χωρών αναμένεται, στο διάστημα αυτό, να αυξηθεί κατά 515 με 605 εκατ. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί η συνολική ζήτηση για νερό, από 276 δισ. κ.μ. που ήταν το 1990, σε 370 το 2010 και σε 430 το 2025.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Medalus» (ολοκληρώθηκε το 1996 και αφορούσε τη μελέτη κλιματικών αλλαγών σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου), οι περισσότεροι από τους 40 επιστήμονες που συμμετείχαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή και ότι οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι καταστροφικές για εκατομμύρια ανθρώπους».

Οι επιστήμονες του Medalus προβλέπουν ότι στις περιοχές της Νότιας Ευρώπης θα παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το έτος 2030, γεγονός που θα συνοδευτεί από περαιτέρω μείωση των βροχοπτώσεων. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν το χειμώνα κατά 10 - 20% στις ξηρότερες περιοχές της Μεσογείου, ενώ οι βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μειωθούν κατά 30%. Παρ' όλα αυτά, οι βροχές που θα εξακολουθήσουν να πέφτουν στην περιοχή θα έχουν συχνά το χαρακτήρα θεομηνιών.

Στην Ελλάδα

Εξειδικεύοντας για την Ελλάδα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Medalus, η Κρήτη θα αντιμετωπίσει μέχρι το 2010 έντονα προβλήματα λειψυδρίας.

Γενικά για τη χώρα, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εδώ, επικαλούνται στατιστικές που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται και οι οποίες δείχνουν σταθερή μείωση των βροχοπτώσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Η δυτική Ελλάδα εμφανίζει μια πτώση του μέσου ύψους των βροχοπτώσεων μέχρι και 30% περίπου, σε διάστημα 30 ετών. Στη βόρεια και στη Στερεά Ελλάδα, η αντίστοιχη μείωση φτάνει το 20%, ενώ οι απαιτήσεις σε νερό ολοένα και αυξάνουν. Στη δε Κρήτη, σημειώθηκε ήδη μείωση των βροχοπτώσεων κατά 10%.

Επιπλέον, οι τάσεις μείωσης των βροχοπτώσεων είναι ως επί το πλείστον μεγαλύτερες κατά την ψυχρή περίοδο του έτους (Οκτώβριος - Μάρτιος), κατά την οποία σημειώνεται κατά μέσο όρο το 80% του συνολικού ετήσιου ύψους βροχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ