Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε χτες για ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου λαών αναπτυσσόμενων χωρών προβλέποντας πως η κούρσα ανόδου στις τιμές βασικών τροφίμων θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια, εξαιτίας α) των κλιματικών αλλαγών και β) της αυξημένης ζήτησης σε βιοκαύσιμα. Ηδη, σημειώνουν ερευνητές του οργανισμού, στη δυτική Αφρική η τιμή του φοινικέλαιου (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα, αλλά και ως βιοκαύσιμο) είναι σχεδόν ίδια με την τιμή της βενζίνης...

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ενας 6ος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Πολωνούς και Αμερικανούς διπλωμάτες ξεκίνησε χτες σε ό,τι αφορά στις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Πολωνία. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ για συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Στρατιωτικά ελικόπτερα στην υβριδική δύναμη ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης (UNAMID) στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, πρόσφερε χτες ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, προσθέτοντας ότι τα σκάφη θα οδηγούνται κατά πάσα πιθανότητα από πληρώματα χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με γνωμάτευση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν είναι θύμα δηλητηρίασης, ωστόσο κρίνεται απαραίτητος ο τερματισμός της εννεαετούς απομόνωσής του, γιατί η διανοητική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την απόφασή του να μη συνομιλήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του με την ΕΕ και τον Χαβιέ Σολάνα, αλλά μόνο με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, επανέλαβε, χθες, ο Ιρανός Πρόεδρος. Η δήλωση έγινε, ενώ στο Ιράν άρχισε, χθες, η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές της 14ης Μάρτη, οι οποίες θα είναι ένα είδος «δημοσκόπησης» κυρίως για την εσωτερική πολιτική του Προέδρου, που βρίσκεται στο στόχαστρο για την εκτόξευση του πληθωρισμού και τη μη αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Πάνω από 1.500 άνθρωποι, όλοι Ταμίλ, ή Μουσουλμάνοι, έχουν εξαφανιστεί «μυστηριωδώς» στη Σρι Λάνκα, τα τελευταία δύο χρόνια, προφανώς από τη δράση του κυβερνητικού στρατού, σε μια χώρα που εδώ και 35 χρόνια είναι σε Εμφύλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ