Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Το κέρδος είναι που πρέπει να φύγει από τη μέση

Η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό είναι πράξη καθημερινή και σ' όλα τα μέτωπα
Η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό είναι πράξη καθημερινή και σ' όλα τα μέτωπα
Την ώρα που στα Βαλκάνια συνεχίζεται η σφαγή, στα ίδια Βαλκάνια συνεχίζεται και η κούρσα για τα κέρδη. Ισα που αλλάζουν χέρι τα χαρτιά και προκύπτουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Μικρό μοιάζει - αλλά δεν είναι - το παιχνίδι με τα σκουπίδια. Πάνω στην αναμπουμπούλα, ο δήμαρχος του Πειραιά βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει το σχέδιο για εταιρεία διαχείρισης. Χρυσάφι το σκουπίδι, ειδικά στο λιμάνι, για όσους θυμούνται κάτι παράξενες «περιβαλλοντικές» εταιρείες. Εφτασε ως και η «Αυριανή» να εντοπίζει ότι μια χαρά πάει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα» του. Κοινός παρονομαστής, το καπιταλιστικό κέρδος. Κι όποιος δε βάζει αυτό στο στόχαστρο, κοροϊδεύει τον κόσμο.

Ετσι, την ώρα που 23 κομμουνιστικά κόμματα απ' όλη την Ευρώπη καταθέτουν δημόσια ένα ισχυρό ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό, ο ΣΥΝ, μέσα από την εφημερίδα που έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθησή του, μας λέει πως αρκεί να ζητήσουμε από τους καπιταλιστές να είναι ηθικοί και δίκαιοι και «τσουπ» θα πάμε στο ...σοσιαλισμό! Αγύρτες; Οχι. Απλά, πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόταση των κομμουνιστών, που καθαρά λένε στους εργάτες: Δεν αντέχετε άλλο; Να ο δρόμος για να καταργήσετε τους καπιταλιστές, και την ιδιοκτησία τους να την κάνετε όλης της κοινωνίας, της δικής σας.

Είναι το περπάτημα αυτής της πρότασης ανάμεσα στους εργάτες, αυτό που ταράζει τον ύπνο και τον ξύπνιο τόσο των αστών, όσο κι αυτών που έχουν αναλάβει να στήσουν ανάχωμα. Από την κυβερνητική επίδειξη πυγμής, ως την «ανάλυση» του ξεσαλωμένου κι από εκεί ως την καρικατούρα τού «στις 18 σοσιαλισμός» που ήδη διακηρύσσει ο ΣΥΝ, μια η έγνοια της αστικής τάξης: Οτι αυτό που σήμερα εκφράζεται ως μερικές απεργίες, μπορεί αύριο να εκφραστεί με πιο προωθημένα αιτήματα. Ξέρουν οι αστοί πού και πώς διαμορφώνεται η ταξική συνείδηση...

Προς το παρόν, μπροστά έχουμε σκληρό αγώνα. Με πρώτο, τόσο την ανατροπή του αντιασφαλιστικού όσο, και περισσότερο, τη διεκδίκηση των εργατικών αιτημάτων.

Την άλλη Δευτέρα, στις 24 του Μάρτη, συμπληρώνονται 9 χρόνια από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Τώρα που τα Βαλκάνια συνεχίζουν να φλέγονται είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να ξεχάσουν ότι ήταν μόνο το ΚΚΕ που κινητοποίησε όλες του τις δυνάμεις για να σταματήσει τα κομβόι του θανάτου με το σήμα της KFOR στο πλευρό. Δεν ξεχνάμε, διαδηλώνουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ