Τετάρτη 19 Μάρτη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Υπατος» με κομμένα... ήπατα!

Το ήπαρ είναι το συκώτι. Ο Υπατος, απ' την άλλη, ήταν ένας απ' τους δύο ανώτατους άρχοντες της Ρώμης, καθώς και στη Γαλλία πριν την πρώτη αυτοκρατορία. (σ.σ.: υπάρχει βέβαια και το επίθετο ύπατος, -η, -ον που στην Αρχαία Ελληνική και στην Καθαρεύουσα σημαίνει ανώτατος, -η, -ον ή μέγιστος, -η, μέγιστον).

Η μοναδική, επομένως, σχέση μεταξύ ήπατος και ...Υπάτου είναι ότι το πρώτο αποτελεί σπλάχνο του δεύτερου. Επιπλέον, δε δυνάμεθα να σας απαντήσουμε ποια μπορεί να είναι η σχέση που είχαν οι Υπατοι με τη χειρουργική. Ομως, η - ανύπαρκτος - «Χειρουργική Υπατος» βρίσκεται - και μάλιστα τρεις φορές - στο Φύλλο 332 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Τεύχος Β'/29.2.2008) και φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Παιδείας Σπύρου Ταλιαδούρου (όπως εντόπισε ο συνάδελφος Γιώργος Μουσγάς). Είναι μια απόφαση που αφορά τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Χειρουργική του Ηπατος του Πανεπιστημίου Θράκης.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι κάποιος έγραψε λάθος τη γενική πτώση του ουσιαστικού Ηπαρ - δηλαδή του Ηπατος - ως «Υπατος» και ο αυτόματος διορθωτής του κομπιούτερ δεν τη διόρθωσε. Ή μπορεί ο συγγραφέας να το έγραψε σωστά και ο αυτόματος διορθωτής του κομπιούτερ να τη ...διόρθωσε λάθος. Διότι για το κομπιούτερ είναι σωστό και το «Υπατος» και το «Ηπατος».

Το κομπιούτερ ως μια μηχανή - όσο τέλεια κι αν είναι - έχει το ελάττωμα του τανκ που είχε περιγράψει ο Μπρεχτ: Οτι δεν μπορεί να σκεφτεί όπως ο άνθρωπος. Ετσι δεν μπορεί να διαπιστώσει την ασυνταξία ή την ανορθογραφία που υπάρχει στο κείμενο, γιατί γι' αυτό απαιτείται σύνθετη σκέψη.

Κανένας αρμόδιος δεν πήρε χαμπάρι τι έγινε και έτσι το λάθος τυπώθηκε, για να θυμίσει παλιότερες ιστορίες στις εφημερίδες με τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων, που γράφονταν με κεφαλαία γράμματα. Ετσι, κάποια φορά μια «ΑΓΕΛΗ ΤΣΑΚΑΛΙΩΝ» - δηλαδή ένα κοπάδι από τσακάλια που έκανε έφοδο σε ένα χωριό - έγινε... Αγελήτσα Καλίων που έκανε υποτίθεται έφοδο στο χωριό! Και τούτο, γιατί στο τηλεγράφημα οι λέξεις «ΑΓΕΛΗ» και «ΤΣΑΚΑΛΙΩΝ» είχαν κολλήσει και η δεύτερη λέξη είχε κοπεί στο «ΤΣΑ», γιατί άλλαζε σειρά και στην επόμενη σειρά είχε γραφεί μόνο του το...«ΚΑΛΙΩΝ»

Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δεν είχαμε επιδρομή από την «Αγελήτσα Καλίων». Απλώς διαβάζοντας την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, «μας κόπηκαν τα ήπατα»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2011-10-22 00:00:00.0)
Εδωσε ζωή σε τέσσερις ανθρώπους (2008-08-06 00:00:00.0)
Στην Αμερική για μεταμόσχευση ο Αρχιεπίσκοπος (2007-07-13 00:00:00.0)
Εφτιαξαν μάτια και αυτιά βατράχου στο εργαστήριο! (2000-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ