Σάββατο 29 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΕΣ ΣΕ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Δουλέμποροι τους καταδίκασαν σε άθλιες συνθήκες

Με απεργία πείνας από τις 14 Μάρτη διεκδικούν δεδουλευμένα από τη γερμανική εργολαβική εταιρεία που τους προσέλαβε

Θύματα των σύγχρονων κεφαλοκυνηγών, τους οποίους νομιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - δίνοντάς τους τον τίτλο «γραφεία ενοικίασης εργαζομένων» - και ενισχύει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, έπεσαν τρεις ακόμα αμμοβολιστές, οι οποίοι γνώρισαν την πιο άγρια εκμετάλλευση στο ναυπηγείο της γαλλικής πόλης Σεν Ναζέρ. Πρόκειται για τους Λεωνίδα Θεοχάρη, Νίκο Ασλαμαζίδη και Μπορίς Αθανασιάδη, οι οποίοι εδώ και 15 μέρες έχουν ξεκινήσει στη Γαλλία απεργία πείνας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ξεσηκώνοντας ταυτόχρονα κύμα συμπαράστασης από τους εργαζόμενους της γαλλικής πόλης.

Οπως ειπώθηκε από τους ίδιους προς τα Μέσα Ενημέρωσης, προσλήφθηκαν από τη γερμανική εταιρεία ELBE, η οποία τους έταξε μεγάλους μισθούς, ασφάλιση και πολλά ακόμα. Το αποτέλεσμα ήταν να δουλεύουν 10 με 11 ώρες, να πληρώνονται με την ώρα και να παίρνουν ψίχουλα. Οσο για τις συνθήκες διαμονής, τους πέταξαν σε ένα δωμάτιο μιας άθλιας πανσιόν, στοιβαγμένους μαζί με άλλους εργαζόμενους.

«Οι κάτοικοι του Σεντ Ναζέρ υποστηρίζουν τους τρεις Ελληνες απεργούς πείνας», αναγράφεται στο πανό στην πρόσοψη του δημαρχείου της μικρής πόλης, στο πανό που ανάρτησαν οι κάτοικοι. Δίπλα στους απεργούς πείνας, συνδικάτα και φορείς, τους παρέχουν κουβέρτες και νερό, τους παρακολουθούν ιατρικά, ενώ την Πέμπτη διοργάνωσαν και συλλαλητήριο συμπαράστασης. Την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει και οι Γάλλοι συνάδελφοί τους.

Δαιδαλώδες δίκτυο εκμετάλλευσης

Τα ναυπηγεία της πόλης ήταν από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Τον Ιούνη του 2006 την πλειοψηφία των μετοχών αγόρασε η νορβηγική «Aker Yards». Η περιπέτεια των τριών Ελλήνων είναι ανάλογη με πολλών άλλων συναδέλφων τους από τη Ρουμανία, την Ινδία και την Πολωνία, τα προηγούμενα χρόνια. Οπως καταγγέλλεται, εταιρείες «εξεύρεσης εργατών» (δουλέμποροι), όπως η γερμανική ELBE, μεταφέρουν στο ναυπηγείο εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται για λογαριασμό κάποιας άλλης εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση της γερμανικής «Freeze». Η γνωστή τακτική είναι ότι δεν υπογράφεται καμία συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας, δεν καταβάλλονται οι προσυμφωνημένοι μισθοί, δε δίνονται ένσημα, δεν παρέχεται ασφάλιση. Τα ελάχιστα χρήματα που καταβάλλονται δίνονται χωρίς αποδείξεις από έναν υπάλληλο της «Elbe» που εμφανίζεται μία φορά το μήνα.

Η «Elbe» δεν έχει γραφεία στην πόλη και η «Freeze», εφόσον δεν είναι αυτή που τους μίσθωσε, νίπτει τας χείρας της. Στο θέμα αναμείχθηκε και η ελληνική διπλωματική αποστολή, καθώς σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας μετέβη στην πόλη και μετά από συνεννόηση με τους απεργούς πείνας κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση στη Διεύθυνση των ναυπηγείων για την καταβολή 5.000 ευρώ στον καθένα (αντί για 8.000 που είναι τα χρεωστούμενα). Η Διεύθυνση, όμως, απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας ότι έχει καταβάλει τα χρήματα στον αρμόδιο εργολάβο και δε γνωρίζει τίποτε. Η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε γραπτώς το γαλλικό υπουργείο Εργασίας, που, επίσης, προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα αφορά γερμανικές εταιρείες». Ο σύγχρονος μεσαίωνας στην ΕΕ του δουλεμπορίου.

«Δίνουμε μάχη με τους δουλέμπορους»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών Γιάννης Δεληγιάννης, δίνοντας μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί ειδικά στους αμμοβολιστές που διαμένουν στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, επισήμανε ότι εκεί το σύγχρονο δουλεμπόριο «ανθεί», με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εχει «γεμίσει ο τόπος» από γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, ή «γραφεία υπηρεσιών», όπως αλλιώς λέγονται, και τροφοδοτούν με αμμοβολιστές τα ναυπηγεία της Ευρώπης και όχι μόνο. «"Σπάνε" - τόνισε - Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αναγκάζουν τους εργαζόμενους να βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα».

Ο συνδικαλιστής ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 800 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε ναυπηγεία του εξωτερικού. Ομως, το πρόβλημα εμφανίζεται και εδώ στην Ελλάδα, καθώς το σωματείο δίνει μάχη «με εργολάβους στα ναυπηγεία της χώρας για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ