Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Επιστήμη για την πρόοδο της κοινωνίας

Σε μεταπτυχιακούς φοιτητές μίλησε η Ε. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι πρόταση διακυβέρνησης και διαχείρισης. Το ΚΚΕ δεν παλεύει να αλλάξει απλά πρόσωπα η κυβέρνηση, αλλά για να αλλάξει χέρια η εξουσία. Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Κυριακή το απόγευμα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές για την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ.

Οπως επισήμανε, τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν διαμορφώνουν θέσεις και μέτρα, δεν έχουν στο μυαλό τους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα μονοπώλια. Αναφερόμενη στο τι σημαίνει η έρευνα και η επιστήμη να υπηρετούν τα κέρδη των μονοπωλίων, είπε πως στο καπιταλιστικό σύστημα η γνώση θεωρείται κάτι το παροδικό, το βραχύβιο και άρα άχρηστη, ενώ το ζητούμενο είναι οι δεξιότητες, οι επικοινωνιακές ικανότητες και το κυνήγι των ευκαιριών. Εξήγησε ότι το κεφάλαιο χρειάζεται πολύ λιγότερους επιστήμονες σε σχέση με το παρελθόν. Λόγω της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, των νέων τεχνολογιών, χρειάζονται λιγότεροι υψηλά ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Γι' αυτό όλες οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση οδηγούν στη δημιουργία μιας ευπροσάρμοστης εργατικής τάξης, υπηρετούν την κινητικότητα στην εργασία ανάλογα με την ανισορροπία στην καπιταλιστική παραγωγή.

«Είναι προοδευτικό να αρνείσαι την επιστήμη και την αλήθεια; Είναι πρόοδος να πατεντάρεται η γνώση από τις πολυεθνικές και να αξιοποιείται αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες της; Είναι πρόοδος να χρειάζονται λιγότεροι επιστήμονες, να ζούμε ανυπεράσπιστοι από τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα, όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων; Είναι προοδευτικό να εργαζόμαστε περισσότερο;», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη στους νέους επιστήμονες, είπε, ότι «εσείς έχετε δύο λόγους να υιοθετήσετε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Ο πρώτος είναι, ότι δεν είστε παιδιά τραπεζιτών, εφοπλιστών και βιομηχάνων, είστε παιδιά εργαζομένων και κάποιοι από σας είστε κι οι ίδιοι εργαζόμενοι και μάλιστα με τις πιο άσχημες εργασιακές σχέσεις. Ο δεύτερος είναι, ότι σαν επιστήμονες οφείλετε να συνταχτείτε με τη μόνη αλήθεια που αντανακλά την ανάγκη εξέλιξης της κοινωνίας. Σήμερα, οι σχέσεις παραγωγής είναι εμπόδιο στην παραπέρα ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, απαιτείται κατάργηση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, χρειάζεται η εργατική τάξη να έχει και την οικονομική εξουσία, η πολιτική εξουσία μόνο δεν αρκεί.

«Μην πιστεύετε σε Μεσσίες», είπε η Ελ. Μηλιαρονικολάκη. «Μόνο στις δικές σας δυνάμεις, ενωμένες με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Η πρόταση του ΚΚΕ απαιτεί την καθημερινή δράση, πρωτοβουλία και ενεργητικότητα του λαού», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ