Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Φοιτητική Εβδομάδα» με τις ΜΚΟ σε ρόλο «κινήματος»

Με μια επίπλαστη «κοινωνική ηθική», που κρύβεται πίσω από τον τίτλο του θεσμού της Φοιτητικής Εβδομάδας «Με τα μάτια στραμμένα στον άλλον», η διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προσπαθεί να πείσει για τον κοινωνικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ο πραγματικός χαρακτήρας, ωστόσο, του ΑΠΘ, σφραγίζεται καθημερινά από την εμπορευματοποίηση των δημόσιου αγαθού της Παιδείας στα πλαίσια εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής. Την ίδια ώρα, η διοίκηση προωθεί μέσα από τους θεσμούς του ΑΠΘ τα «ιδεώδη» της ΕΕ, της «κοινωνίας των πολιτών» και τα σχέδια «διεθνοποίησης» της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της ΝΑ Ευρώπης.

Το περιεχόμενο και οι συντελεστές του προγράμματος της φετινής Φοιτητικής Εβδομάδας αποκαλύπτουν αυτόν το χαρακτήρα. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, συμμετέχουν σε αυτό Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενώ αγνοούνται, παντελώς, οι φοιτητικοί σύλλογοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας τη χρονιά που μας πέρασε. Στη Φοιτητική Εβδομάδα δημιουργήθηκε «Ομάδα Εθελοντών», με «αποστολή» τη «στήριξη» και «προώθηση» της φιλοσοφίας της Φοιτητικής Εβδομάδας, στην οποία προεξάρχοντα ρόλο παίζουν τα «ευρωπαϊκά» ιδεώδη κι ο «εθελοντισμός» στην υπηρεσία του... Οπως είναι γνωστό, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι ένας νέος τρόπος εγκλωβισμού της νεολαίας σε αυτά τα «ιδεώδη», μακριά από τις δομές αυτοοργάνωσης του φοιτητικού, του εργατικού και γενικότερα λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οι ΜΚΟ παρουσιάζονται ως «ανταγωνιστικές» του λαϊκού κινήματος, αλλά και διεκδικούν στην Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πολιτικής της χώρας.

Η Φοιτητική Εβδομάδα γίνεται από το ΑΠΘ σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση γίνεται από την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ και θα αγγίξει τα 100 χιλιάδες ευρώ. Η διοίκηση του ΑΠΘ δηλώνει «ανοιχτή» στο θέμα της χρηματοδότησης για τη Φοιτητική Εβδομάδα.

Στη Φοιτητική Εβδομάδα συμμετέχουν διεθνούς εμβέλειας ΜΚΟ, όπως η AIESEC, η «Agape Student», αλλά και η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», η «ΕΛΚΕΠΑ». Αν ανατρέξει κανείς στις ιστοσελίδες αυτών, τουλάχιστον, των ΜΚΟ θα διαπιστώσει ότι οι «αθώες» κατά τ' άλλα ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από οργανισμούς (π.χ. ΕΕ), από υπουργεία, επιχειρήσεις κι έχουν συγκεκριμένες «αποστολές».

Συγκεκριμένα, η AIESEC έχει συνεργάτες της από πολυεθνικές μέχρι μικρές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια: Alcatel, ABN AMRO, Cadbury Schweppes, DHL, Electrolux, InBev, P&G, UBS. Διαθέτει «projects» (σχεδιασμούς) απόλυτα προσαρμοσμένα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και την Ανατολή, με θεματικές όπως «Αναπτυσσόμενες αγορές στα Βαλκάνια», «Το ανήκειν στην ΕΕ», «Ευρωπαϊκή ταυτότητα», «επιχειρηματικότητα» κλπ.

Επίσης, συμμετέχει η «Agape Student», μια θρησκευτική MKO «όλων των δογματικών αποχρώσεων» που αναλαμβάνει τη διοργάνωση τουρνουά τάβλι στη Φοιτητική Εβδομάδα και θα προβάλει ταινία θρησκευτικού περιεχομένου.

Ακόμα, η ΜΚΟ, «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», η οποία ζητάει «υποστηρικτές» για «έμπρακτη συμμετοχή σε προγράμματα». Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται θεματική με τίτλο «κοινωνική ευαισθητοποίηση» για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ΜΚΟ «ΕΛΚΕΠΑ» συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο «Κοινωνική και Επαγγελματική Ενσωμάτωση», σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο Quelo. Η «ΕΛΚΕΠΑ» στο διαδίκτυο φαίνεται να έχει συνεργασία με το ΚΕΚ «Εργομάθηση ΑΕ» (ανήκει στο διεθνές δίκτυο Quelo, το οποίο με τη σειρά του κάνει «απολογισμό δεξιοτήτων»).

Η Φοιτητική Εβδομάδα διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά και περιλαμβάνει φέτος περισσότερες από 135 εκδηλώσεις (Απρίλης, Μάης και τις πρώτες μέρες του Ιούνη), ενώ επεκτείνεται το Νοέμβρη για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση για τη δωρεάν σίτιση στη φοιτητική λέσχη (2023-12-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τη δωρεάν σίτιση και παρέμβαση στη φοιτητική λέσχη (2023-10-12 00:00:00.0)
Συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις (2022-09-22 00:00:00.0)
Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (2021-04-14 00:00:00.0)
Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (2003-02-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικές αποφάσεις από τη ΦΕΑΠΘ (1999-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ