Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν ενάντια στην «ελαστικοποίηση»

Πανελλαδική απεργία σε όλες τις τράπεζες κατά των παραβιάσεων στις εργασιακές σχέσεις

Τη σαφή θέση της κυβέρνησης για «ευέλικτη οργάνωση εργασίας» στις Τράπεζες, κατέθεσε προκλητικά ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης στο προεδρείο της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους, ενόψει της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία κάτω από την πίεση των εργαζομένων. Η τοποθέτηση του υπουργού γίνεται σε ένα περιβάλλον σημαντικών αυθαιρεσιών των τραπεζιτών σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, στο ωράριο εργασίας, στους μισθούς και άλλα δικαιώματα.

Ο Τ. Γιαννίτσης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στα θέματα της παραβίασης ωραρίου, τα προβλήματα από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, στο 35ωρο και στο ασφαλιστικό, επανέφερε τη θέση που κατά καιρούς έχει εκφράσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ευελιξία στην οργάνωση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Σαν επιχείρημα πρόβαλε την ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των τραπεζών στις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού!

Ταυτόχρονα, ανέτρεψε τη μέχρι σήμερα αποδοχή της κυβέρνησης - στα λόγια - για δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων, μιλώντας για μια νέα λογική και ένα καλύτερο σχήμα από την πρόταση της ΟΤΟΕ για Ενιαίο Ταμείο. Η εξέλιξη αυτή προδικάζει την αντιασφαλιστική επίθεση που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση στον κλάδο, στα πλαίσια των γενικότερων ανατροπών στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει από τον ερχόμενο Γενάρη.

Οσον αφορά το ζήτημα της παραβίασης ωραρίου κατέφυγε για μια ακόμη φορά στις επιθεωρήσεις Εργασίας, λέγοντας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο ίδιος έχει ταχθεί ενάντια στη «νοοτροπία του κρατικίστικου ελέγχου των πάντων»!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Κουσελάς, επισήμανε απλώς, ότι δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό και ότι αν δε δοθούν θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Η στάση του αυτή υπαγορεύεται και από τη σκοπιμότητα συλλογής «αγωνιστικών δαφνών» μπροστά στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ σε λίγες βδομάδες. Ωστόσο, στα πλαίσια της στάσης που κρατά η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ τα τελευταία χρόνια, έκανε ξανά λόγο για «διάλογο», στον οποίο δε θα γίνει δεκτή η μείωση του χρόνου εργασίας με παράλληλη ελαστικοποίησή του. Ηταν όμως η πρόταση της ίδιας της ΟΤΟΕ για το «35ωρο» στις τράπεζες, που οδήγησε ακόμη και σε 55ωρη εβδομαδιαία εργασία, καθώς συνδυάστηκε με επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ