Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Βήμα συντονισμού και αντεπίθεσης

Αύριο Σάββατο, η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για το συντονισμό και τον εμπλουτισμό  του αγώνα

Σταθμό στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελεί η δεύτερη πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή 900 συνδικαλιστών και εκπροσώπων σωματείων που γίνεται αύριο στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ». Μια σύσκεψη, που, εξαιτίας της χρονικής συγκυρίας που γίνεται, την ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία κορυφώνουν την αντεργατική τους επίθεση, δίνει τη δυνατότητα, για μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Για τη σύσκεψη μίλησε στο «Ρ» ο Γιάννης Μαρκάκης, μέλος ΕΓ ΟΤΟΕ και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Ιονικής: «Επιχειρείται σήμερα - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - μια βάρβαρη και βίαιη αναδιάρθρωση του πολιτισμικού και κοινωνικού ιστού αυτού του λαού και μετατροπή των εργαζομένων σε φοβισμένους είλωτες.

Επιχειρείται, σε πλήρη συντονισμό κυβέρνησης και εργοδοσίας, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, καθ' υπαγόρευση των βιομηχάνων και των τραπεζιτών, μέσω του «κοινωνικού διαλόγου» της απάτης (με συνενοχή της ηγεσίας των ΓΣΕΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομης Παρέμβασης"), να περάσει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με το υποκριτικό πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα, που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν, με πολύχρονους αγώνες. Προωθείται ένας βάρβαρος εργασιακός μεσαίωνας, που θα σημαδέψει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει και στοχεύει στο ξήλωμα των ασφαλιστικών κατακτήσεων, στην υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, ενώ προχωρεί "ταχύρυθμα" τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ.

Σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ησυχάζει, να ιδιωτεύει, να μένει απλός θεατής. Κανένας δεν πρέπει ν' ακολουθήσει τις λογικές του συμβιβασμού, της υποταγής και της χειραγώγησης στις κυβερνητικές - εργοδοτικές επιταγές, που δυστυχώς έχουν εγκλωβιστεί οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Υπάρχουν δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αντιστέκονται, αγωνίζονται, προτείνουν και παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του, αυτή την κατεύθυνση έδειξε, αυτό το δρόμο ακολουθεί. Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ συνδικάτων - συνδικαλιστών - εργαζομένων (χωρίς να είναι απαραίτητη η κοινή κομματική αναφορά), μπορεί ν αποτελέσει το νέο αριστερό ΠΟΛΟ του σ.κ. και να δώσει ελπίδα και προοπτική στην εργατική τάξη. Ολοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στους εκμεταλλευτές μας και τους εκποιητές των ονείρων μας».

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες δυνάμεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις μπαίνουν στον αγώνα, δηλώνοντας τη συστράτευσή τους με το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ. Με ομόφωνη απόφασή της, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας αποφάσισε τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη, στην αντικαπιταλιστική συγκέντρωση της Τρίτης έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στην πλατεία Ομονοίας και στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέο απεργιακό αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ