Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Δρομολόγιο κατά της «παγκοσμιοποίησης»!

Ξεκίνησαν χτες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και άλλοι αγωνιστές από όλη τη χώρα για την Πράγα, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΠΑΜΕ 

Μέλη της αποστολής του ΠΑΜΕ με το πανό που θα ξεδιπλώσουν στην Πράγα
Μέλη της αποστολής του ΠΑΜΕ με το πανό που θα ξεδιπλώσουν στην Πράγα
«Εργαζόμενοι όλου του κόσμου ενάντια στη "νέα τάξη" και τον ιμπεριαλισμό». Με το σύνθημα αυτό γραμμένο στα αγγλικά, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι ακόμη και μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και ξεκίνησαν χτες το απόγευμα από το κέντρο της Αθήνας με προορισμό την Πράγα. Εχοντας στις αποσκευές τους την εμπειρία του αγώνα στην Ελλάδα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και στα αντιλαϊκά μέτρα που γεννά, πορεύονται προς την πρωτεύουσα της Τσεχίας για να ενώσουν τη φωνή τους στις αντικαπιταλιστικές διαδηλώσεις μαζί με εργαζόμενους από όλο τον κόσμο, ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα που θα συνεδριάζουν εκεί. Για να υψώσουν τις γροθιές τους απέναντι σ' αυτούς που θα συνεδριάζουν εξετάζοντας πώς θα εξαπλώσουν τη φτώχεια και την εκμετάλλευση και πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους από τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Οι εκδηλώσεις στην Πράγα διοργανώνονται από το «Κίνημα ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και ταξικά-εργατικά συνδικάτα. Η έναρξη των εκδηλώσεων είναι αύριο Σάββατο, οπότε θα φτάσουν εκεί και οι Ελληνες αγωνιστές, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες περιοχές, στις οποίες εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες για μετάβαση στην Πράγα.

Στις εκδηλώσεις, που θα ολοκληρωθούν στις 28 του Σεπτέμβρη - με συγκεντρώσεις, πορείες, καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλες μορφές - αναμένεται η συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Εργαζόμενοι, άνεργοι, μέλη διαφόρων κινήσεων, κομμουνιστές από πολλές χώρες φτάνουν συνεχώς στην Τσεχία. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της χώρας έχει επιστρατεύσει 11.000 χιλιάδες αστυνομικούς και 5.000 στρατιώτες. Οι δυνάμεις καταστολής έχουν λάβει εκπαίδευση από κλιμάκιο του FBI και στελέχη της αμερικανικής Αστυνομίας, που έχουν «εμπειρία» από την αντιμετώπιση των διαδηλωτών στο Σιάτλ!

Συμμετοχή μεγάλης τιμής

Από την Κρήτη, την Αθήνα, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη στην Πράγα, μαζί με τους εργαζόμενους από όλο τον κόσμο. Ο «Ρ» βρέθηκε χτες τη στιγμή της αναχώρησής τους και μίλησε μαζί τους για την αποστολή αυτή και το μήνυμα που θα στείλουν.

«Πάμε στην Πράγα να ενισχύσουμε τη φωνή ενάντια στην εξάρτηση της Ευρώπης και των εργαζομένων από το μεγάλο κεφάλαιο», μας είπε ο Κ. Μαματζάνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου Κρήτης. Με λιγοστές αποσκευές και την κιθάρα του, ο 18χρονος Π. Φιλίππου από το Λασίθι της Κρήτης επισήμανε: «Συμβάλλουμε στον αγώνα ενάντια στην "παγκοσμιοποίηση". Είναι για συμβολική κίνηση οργανωμένης αντίστασης». Οσον αφορά στα τραγούδια που θα λέει στο ταξίδι, «θα είναι σε πλαίσια αγωνιστικά», είπε.

Ο Δ. Πατουλιάς, συνδικαλιστής στο ΥΠΕΧΩΔΕ, τόνισε ότι η αποστολή του ΠΑΜΕ είναι «στα πλαίσια της αντικαπιταλιστικής του δράσης την ώρα που το κεφάλαιο στην Πράγα θα αποτιμά τα κέρδη του από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

«Πάμε στην Πράγα να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο ΔΝΤ. Είναι μεγάλη τιμή που θα αντιπροσωπεύσουμε τη χώρα μας και θα είναι μεγάλη εμπειρία που θα ενώσουμε τη δύναμή μας με άλλους λαούς», σημείωσε ο Γ. Κατσής, συνδικαλιστής επίσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι είναι η πρώτη αποστολή συνδικαλιστών και εργαζομένων που οργανώνει το Μέτωπο στα πλαίσια της διεθνούς δράσης. «Θα ενώσουμε - επισήμανε - τη φωνή μας με εκατομμύρια εργαζόμενους από όλο τον κόσμο στέλνοντας το μήνυμα στο διεθνές κεφάλαιο, που απεργάζεται τα αντεργατικά μέτρα, ότι δεν είναι ανίκητο. Μπορεί και πρέπει να ηττηθεί από εκατομμύρια εργαζόμενους από όλο τον κόσμο».

Σήμερα αναχωρούν για τη Πράγα και μέλη της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, για να ενωθούν κι αυτοί με τους υπόλοιπους αγωνιστές.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Αθήνα, με το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 26 του Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ