Σάββατο 12 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμεση ανάκληση της απαγόρευσης της ΚΝ Τσεχίας
  • Δυναμική, μαζική και αιφνιδιαστική «υποδοχή» του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Τσέχο πρωθυπουργό
  • Την άμεση ανάκληση της απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας απαίτησαν οι Ελληνες κομμουνιστές

Με μια αιφνιδιαστική και δυναμική κινητοποίηση «υποδέχτηκαν» οι κομμουνιστές τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα να μιλήσει για τη ...δημοκρατία, ενώ στη χώρα του έχει απαγορευτεί η δράση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας. Λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα κομμουνιστές και κομμουνίστριες «εμφανίστηκαν» μπροστά στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου ο Μ. Τοπολάνεκ θα υπερασπιζόταν την απόφαση απαγόρευσης και θα εκθείαζε την «ελεύθερη αγορά». Με κόκκινες σημαίες και ένα πανό που έγραφε «Οχι στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας» άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα: «Ούτε σε απαγορεύσεις, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσαν οι κομμουνιστές».

Λίγη ώρα μετά εκατοντάδες κομμουνιστές ήρθαν να ενωθούν με τους συντρόφους τους. Τα συνθήματα ακόμα πιο δυνατά: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Ο Τσέχος πρωθυπουργός, προφανώς, «φυγαδεύτηκε» από την πίσω πόρτα και έτσι δεν είχε τη ...δυνατότητα να λάβει το υπόμνημα των διαδηλωτών. Στην ομιλία του - με θέμα «Η Δημοκρατία της Τσεχίας ως προεδρεύουσας χώρας, από την 1η Ιανουαρίου του 2009, σε μια Ευρώπη που αλλάζει» - επαναβεβαίωσε ποια Ευρώπη θέλει ο καπιταλισμός. Προκλητικά είπε ότι δεν απαγόρευσε η κυβέρνησή του την Κομμουνιστική Νεολαία αλλά τα δικαστήρια! Ο λόγος, όπως υποστήριξε, ήταν ότι δε συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία. Κατά τη γνώμη του, μάλιστα, έπρεπε να απαγορευτεί από το 1989, γιατί σήμερα είναι πιο δύσκολο!

Την ίδια ώρα που ο Τσέχος πρωθυπουργός έκανε μια ακόμα αντικομμουνιστική επίθεση, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα καταγγέλλοντας την προκλητική επίσκεψή του στη χώρα μας. Να σημειώσουμε πως ο Μ. Τοπολάνεκ ήταν καλεσμένος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής και της πρεσβείας της Τσεχίας στην Ελλάδα, ενώ τον προλόγισε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Οι κομμουνιστές παρέμειναν για περίπου μία ώρα έξω απ' το ξενοδοχείο και στη συνέχεια έκαναν μια δυναμική πορεία μέχρι τη Βουλή. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο Δ. Αρβανιτάκης και ο Κ. Παρασκευάς, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, ο Γ. Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, η Ε. Μελά, βουλευτής του ΚΚΕ, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ