Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνία για «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας»

ΜΟΣΧΑ.--

Διακυβερνητική συμφωνία «μη στρατιωτικής πυρηνικής συνεργασίας» υπέγραψαν χτες η Ρωσία και οι ΗΠΑ στη Μόσχα, μια μέρα πριν παραδώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την προεδρία στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η συμφωνία, που υπογράφτηκε από τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας «Rosatom» Σεργκέι Κιριένκο και τον Αμερικανό πρέσβη στη Ρωσία, Ουίλιαμ Μπερνς, εδραιώνει τις βασικές αρχές τις διμερούς συνεργασίας για, όπως τη χαρακτηρίζουν, «ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας».

Συγκεκριμένα, η συμφωνία επεκτείνει το διμερές πυρηνικό εμπόριο ανάμεσα σε αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες, ενώ θα διευρυνθεί η τεχνολογική συνεργασία σε τομείς όπως η μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικού υλικού, αντιδραστήρων και εξαρτημάτων αντιδραστήρων.

Παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ και με άλλες βασικές οικονομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας.

Σημειώνεται ότι το 2006, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 8 στην Αγία Πετρούπολη, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν αντίστοιχα ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τους να προωθήσουν τη συμφωνία, ωστόσο ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Ομως, στις αρχές Απρίλη κατά τη συνάντηση Μπους - Πούτιν στο Σότσι ξαναδιαπραγματεύτηκε η συμφωνία με τη χτεσινή της κατάληξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ