Τετάρτη 7 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Βιβλική καταστροφή

Η χούντα και οι ιμπεριαλιστές κάνουν τα ...παιχνίδια τους με τον κόσμο αβοήθητο

Τις πληγές που άφησε ο κυκλώνας μετράει η φτωχή και υπό καθεστώς χούντας χώρα

Associated Press

Τις πληγές που άφησε ο κυκλώνας μετράει η φτωχή και υπό καθεστώς χούντας χώρα
ΓΙΑΝΓΚΟΝ.--

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσιάζουν οι περιοχές στο δέλτα του Ιραγουάντι της Μιανμάρ (Βιρμανίας), μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ναργκίς». Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται - μέχρι στιγμής - στις 22.464, ενώ 41.000 είναι οι αγνοούμενοι και πολλοί περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, με τα στοιχεία να μεταβάλλονται συνεχώς και όπως υπογραμμίζεται πολλοί άνθρωποι που ενδεχομένως να χάθηκαν στην καταστροφή δε θα βρεθούν ποτέ. Οι πληγείσες περιοχές εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και πόσιμο νερό, με τη βοήθεια να είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη και τους κατοίκους να προσπαθούν οι ίδιοι να μετακινήσουν δέντρα και συντρίμμια, από τις οδικές αρτηρίες και τα σπίτια τους.

Οπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες τεράστιες εκτάσεις στη νοτιοδυτική Μιανμάρ είναι καλυμμένες από νερό, μετά τον κυκλώνα, ενώ κανείς δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει και τις υλικές ζημιές, καθώς κτίρια κατέρρευσαν, οδικές αρτηρίες μπλόκαραν, τεράστιες καλλιέργειες ρυζιού καταστράφηκαν. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 50.000 και ενδέχεται ο Ναργκίς να αποδειχθεί χειρότερος και από το τσουνάμι του 2004.

Ο ΟΗΕ αποδίδει ευθύνες στη χούντα της χώρας, γιατί δεν είχε ενεργοποιήσει το σύστημα πρόβλεψης καταστροφών.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έσπευσαν να «προσφέρουν βοήθεια» στην πληγείσα Μιανμάρ, ξεκίνησαν ήδη να δείχνουν τις πραγματικές τους προθέσεις, που είναι η οικονομική διείσδυση και ο πολιτικός έλεγχος της χώρας, ενώ η χούντα δηλώνει ότι ζητά μεν βοήθεια αλλά υπό τους δικούς της όρους, με αποτέλεσμα ο λαός της χώρας, να παραμένει στην πλειοψηφία του αβοήθητος να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των πληγέντων που τονίζουν ότι τα επακόλουθα που θα έρθουν ως συνέπεια της καταστροφής και της ολιγωρίας θα είναι χειρότερα από τις καθαρές επιπτώσεις του κυκλώνα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα για τη διατήρηση της χούντας θα διεξαχθεί στις 10 Μάη, παρά τα γεγονότα, παίρνοντας αναβολή για τις 28/5 μόνο σε 47 δήμους που κρίνεται ότι χτυπήθηκαν περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ