Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΠΦΥ
Συστοίχιση με κατάληξη την εμπορευματοποίηση

Η κάρτα Υγείας με το πιστωτικό όριο θα είναι το εισιτήριο για την παροχή υπηρεσιών απ' τα δημοτικά ιατρεία που αναβαθμίζονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου

Με όχημα την αναβάθμιση των επτά δημοτικών ιατρείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή της Αθήνας συστοιχίζονται για τις επερχόμενες ανατροπές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που, ήδη, έχει ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας και - κατά τον υπουργό Υγείας - θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Για την αναβάθμιση των δημοτικών ιατρείων υπογράφτηκε (22.8.2007) μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία μέρος της δαπάνης αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας για πέντε χρόνια και κατά τα άλλα ο Δήμος Αθηναίων «είτε με ίδιους πόρους, είτε με χρηματοδότηση από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είτε με χορηγίες και δωρεές, είτε με άλλους πόρους» (22.8.2007). Για το θέμα αυτό, όπως και για τη δημιουργία του «στεγνού» Κέντρου Απεξάρτησης «Αθήνα - Ζωή» για ενήλικες και εφήβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, είχαν χτες συνάντηση στο δημαρχείο της Αθήνας ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, ανακοίνωσαν ότι το 2008 δόθηκαν στο Δήμο Αθηναίων 5 - απ' τα 10 εκ. ευρώ που προβλέπονται - ώστε μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργήσει πρώτο ΚΥΑΤ στο 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα στα Πατήσια. Για το Κέντρο Απεξάρτησης θα μεταφερθούν από τον ΟΚΑΝΑ στο Δήμο Αθηναίων 3 εκ. ευρώ και θα είναι έτοιμο σε 1,5 χρόνο. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο Υγείας δωρίζει στο δήμο Αθηναίων δύο ακίνητα για τη δημιουργία παιδικών σταθμών (Ανω Πατήσια και Αγιος Σώστης) και θα παραχωρήσει τη χρήση ενός ορόφου για την ανέγερση από το Δήμο προτύπου ΚΥΑΤ.

Βασικός κρίκος στις ανατροπές η ΤΑ

Απαντώντας σε ερωτήσεις του «Ρ» για τη σχέση των δημοτικών ιατρείων με το σύστημα της ΠΦΥ που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι υπάρχει η δέσμευση να στηρίξει «όλα εκείνα τα προγράμματά του, που πέραν εκείνων που είναι αυτόνομα, υπάρχουν και άλλα που συνδέονται με την επίσημη κυβερνητική πολιτική». Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση αν θα ισχύσει και στα δημοτικά ιατρεία η κάρτα Υγείας, με το πιστωτικό όριο που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι αυτή θα είναι το εισιτήριο για κάποιον που θα φτάσει στο ΚΥΑΤ, για να τύχει των υπηρεσιών Υγείας, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης διευκρίνισε ότι οι μετανάστες και οι οικογένειές τους θα νοσηλεύονται δωρεάν σε ανταπόδοση της οικονομικής επιχορήγησης απ' το υπουργείο Υγείας.

«Πρωτοβάθμια Φροντίδα χωρίς Τοπική Αυτοδιοίκηση δε νοείται», κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «το πρότυπο αυτής της συνεργασίας λειτουργεί πιλοτικά και συνολικά για την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες που ήδη έχουν αναληφθεί από φορείς της ΤΑ, όπως το Δίκτυο που ίδρυσε ο Δήμος Αμαρουσίου».

Δηλαδή τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων -που σήμερα δεν έχουν άδεια λειτουργίας για να συνάψουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία - με την κάρτα Υγείας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να έχουν έσοδα από τα Ταμεία και θα γίνουν ο πιλότος που οδηγεί στη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ