Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ
Παραπλάνηση σε βαθμό απάτης

Η λύση βρίσκεται στη δημιουργία 4-6 δημόσιων τραπεζών που θα μπορούν να δίνουν τα απαραίτητα μοσχεύματα σε όποιον τα έχει ανάγκη, τονίζουν οι επιστήμονες από τα δημόσια νοσοκομεία

Μετά τα αιματηρά χαράτσια της γέννας έρχεται για το νέο ζευγάρι και η παραπλάνηση της φύλαξης των βλαστοκυττάρων με την εκμετάλλευση της λαχτάρας για το παιδί τους

ICON

Μετά τα αιματηρά χαράτσια της γέννας έρχεται για το νέο ζευγάρι και η παραπλάνηση της φύλαξης των βλαστοκυττάρων με την εκμετάλλευση της λαχτάρας για το παιδί τους
Οι ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων, πέραν του ότι λειτουργούν παράνομα, επιδίδονται σε μια παραπλάνηση των νέων γονέων που φτάνει μέχρι τα όρια της απάτης. Κι ενώ το υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί για την παράνομη δραστηριότητά τους τόσο απ' τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) όσο και απ' την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία (ΕΑΕ) εντούτοις συγκρότησε Επιτροπή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για «τη διατύπωση των όρων εφαρμογής και χρήσεως βλαστοκυττάρων στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα της χώρας».

Οι παραπάνω καταγγελίες έγιναν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΑΕ, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας (21-28 Ιούνη). Με τεκμηριωμένα στοιχεία και με πειστικό τρόπο οι επιστήμονες - που προέρχονται από δημόσια νοσοκομεία - απέδειξαν ότι η ιδιωτική κατάθεση ομφαλικού μοσχεύματος - και όχι των βλαστοκυττάρων όπως λανθασμένα παρουσιάζεται - δεν έχει επιστημονική βάση.

Και τούτο - όπως εξήγησαν - για τους εξής λόγους: «Το μόσχευμα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί επωφελώς για το ίδιο το παιδί από το οποίο προέρχεται. Το ομφαλικό μόσχευμα του ασθενούς δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση προς τον ίδιο. Κι αυτό επειδή το παιδί είτε πάσχει σίγουρα και το ίδιο (σε κληρονομικές παθήσεις), είτε πάσχει δυνητικά (σε περιπτώσεις εμφάνισης της λευχαιμίας τα πρώτα έτη της ζωής). Επιπλέον, σε περιπτώσεις λευχαιμιών το αυτόλογο μόσχευμα (αυτό δηλαδή από τον ίδιο τον ασθενή) υστερεί του αλλογενούς (από άλλον άνθρωπο) επειδή στερείται αντιλευχαιμικής δράσης».

Ηδη στην Ελλάδα λειτουργούν 17 ιδιωτικές εταιρείες - τη μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με τους κατοίκους - και για τη φύλαξη ο χρήστης πληρώνει 2.000-2.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια αγορά με ετήσιο τζίρο 100 εκατ. ευρώ. Ετσι καταφέρνουν να παραπλανούν τους νέους γονείς για κάτι που με μαθηματική ακρίβεια δε θα χρησιμοποιήσουν ποτέ. «Πρόκειται για θυσία στο βωμό του κέρδους χωρίς αντίκρισμα», όπως τονίστηκε απ' τους επιστήμονες. Μάλιστα, ανέφεραν ότι σε παγκόσμια κλίμακα οι αυτόλογες μεταμοσχεύσεις δεν έφτασαν ούτε τις δέκα στα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία

Ανάμεσα στα συντριπτικά στοιχεία που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι επιστήμονες είναι:

  • Η επιστολή της ΕΑΕ προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο (27.3.2008) - και δεν πήραν ακόμα απάντηση - όπου με αναλυτικά στοιχεία αποκαλύπτουν το τι συμβαίνει στην αγορά.
  • Η επιστολή του προέδρου του ΕΟΜ Αλκιβιάδη Κωστάκη προς την ΕΑΕ, στην οποία επισημαίνει ότι «οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι παράνομες».
  • Κατάγγειλαν ότι και η σύμπραξη που έγινε ανάμεσα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με ιδιωτική τράπεζα απ' τη Θεσσαλονίκη είναι «μη σύννομη, ηθικά διαβλητή και προκάλυμμα των δραστηριοτήτων της τράπεζας».

Με την κατάθεση, όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες, στις ιδιωτικές τράπεζες στην κυριολεξία «θάβονται» πολύτιμα μοσχεύματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ένα τρίτο εκείνων που τα έχουν ανάγκη. Και τούτο, όπως εξήγησαν, γιατί το ένα τρίτο εκείνων που έχουν ανάγκη μεταμοσχεύσεων βρίσκουν το μόσχευμα από τους συγγενείς τους, το ένα τρίτο από τα μοσχεύματα τρίτων και το υπόλοιπο ένα τρίτο δεν τα βρίσκει καθόλου.

Αντί, τόνισαν οι επιστήμονες, να πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ομφαλικά μοσχεύματα (βλαστοκύτταρα), η λύση βρίσκεται στη δημιουργία 4-6 δημόσιων τραπεζών που θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας. Τώρα υπάρχει μόνο η τράπεζα της Ακαδημίας Αθηνών που υπολειτουργεί λόγω των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού και άλλων αιτιών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ