Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΦΡΟΥΤΩΝ
Κλέβουν από το ΙΚΑ πάνω από 40 εκατ. ευρώ

Τίθεται σε εφαρμογή η νομοθεσία με την οποία υποχρεώνονται να μην ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, αλλά μόνο στον ΟΓΑ οι φτωχοί αγρότες που απασχολούνται εποχικά στις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Την ανασφάλιστη εργασία στις μεταποιητικές επιχειρήσεις νομιμοποιεί το ΙΚΑ, υλοποιώντας σχετικό νόμο της ΝΔ (3518/2006) που «επικαιροποίησε» αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ (3050/2002). Με το νόμο αυτό, χαρίζονται σε ελάχιστους μεγαλοεργοδότες του κλάδου περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ. Η εφαρμογή του νόμου καθυστέρησε λόγω των αντιδράσεων των ταξικών συνδικάτων.

Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο (αριθμό 42) του ΙΚΑ που στάλθηκε στις 26 Μάη 2008 προς όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, γνωστοποιείται ότι «ασφαλισμένοι του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών, οι οποίοι απασχολούνται εποχιακά για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες ετησίως σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις οι οποίες μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και κάθε είδους εκτροφών, συνεχίζουν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, εξαιρούμενοι της ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την απασχόλησή τους αυτή».

Χάνουν και το επίδομα ανεργίας οι φτωχοί αγρότες

Σ' αυτές τις επιχειρήσεις πανελλαδικά - κυρίως συγκεντρώνονται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης - απασχολούνται περίπου 15.000 - 17.000 εργαζόμενοι (που σαν ταμείο κύριας ασφάλισης έχουν τον ΟΓΑ), οι οποίοι με πρόχειρους υπολογισμούς πραγματοποιούν περισσότερα από 2.500.000 ημερομίσθια ετησίως.

Χιλιάδες φτωχοί αγρότες και αγρότισσες που εργάζονται εποχικά θα δουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να επιδεινώνονται, ενώ χάνουν και το επίδομα ανεργίας
Χιλιάδες φτωχοί αγρότες και αγρότισσες που εργάζονται εποχικά θα δουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να επιδεινώνονται, ενώ χάνουν και το επίδομα ανεργίας
Αν συνυπολογίσουμε τις εργοδοτικές εισφορές σε 11 ευρώ περίπου για κάθε μεροκάματο, τότε οι εισφορές που χάνονται από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και κερδίζουν οι εργοδότες υπολογίζονται περίπου σε 30 εκατομμύρια ευρώ. Αν σ' αυτά προστεθούν και άλλα περίπου 15.000.000 ευρώ εργατικές εισφορές, προκύπτει ότι στις τσέπες περίπου 50 βιομηχάνων του κλάδου θα πάνε περισσότερα από 40 - 45 εκατομμύρια ευρώ.

Με την εφαρμογή του νόμου καταδικάζονται οι φτωχοί αγρότες που πάλευαν να κάνουν 100 μεροκάματα με ένσημα στο ΙΚΑ για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας. Παράλληλα η εφαρμογή του νόμου ενέχει τον κίνδυνο να ενταθούν οι εργοδοτικοί εκβιασμοί προς εργάτες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, να αλλάξουν φορέα ασφάλισης, π.χ. να ενταχθούν στον ΟΓΑ, για να εξασφαλίσουν μεροκάματο.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, ο χρόνος ισχύος της διάταξης ανάγεται στην ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 3518, δηλαδή στις 21 Δεκέμβρη του 2006. Επίσης αναφέρεται ότι για την περίοδο από 21/12/2006 μέχρι 31/12/2007, θα ισχύσει η ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μόνο σε όσους «αποδεδειγμένα δεν έχουν ασφαλιστεί στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του ΟΓΑ για το ίδιο διάστημα». Ενώ από 1/1/2008, όπου διαπιστώνεται η παράλληλη ασφάλιση σε ΟΓΑ και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «θα ακυρώνεται και οι καταβληθείσες εισφορές θα επιστρέφονται».

Πανηγυρίζει η μεγαλοεργοδοσία

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκε την εγκύκλιο του ΙΚΑ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων - Λαχανικών και Χυμών. Μάλιστα εκφράζει τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση για την «εξάλειψη ενός εκ των υφισταμένων αντικινήτρων και την ικανοποίηση ενός αιτήματος που χρόνια ταλαιπωρούσε τον κλάδο και επιβάρυνε το κόστος και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του κλάδου μας».

Ο παραπάνω σύνδεσμος από κοινού με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), την Πανελλήνια Ενωση Κονσερβοποιών (ΠΕΚ) και την Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), χρόνια τώρα πίεζαν γι' αυτή την εξαίρεση, για την απαλλαγή τους δηλαδή από τις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να εκμεταλλεύονται με ελάχιστο κόστος την εργατική δύναμη.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου χτυπούν συναγερμό και προειδοποιούν πως με μπροστάρη τα ταξικά συνδικάτα θα οργανώσουν την αντίστασή τους για να μην εφαρμοστεί ο κατάπτυστος νόμος. Παράλληλα προειδοποιούν πως η νομιμοποίηση της ανασφάλιστης εργασίας σε μια κατηγορία επιχειρήσεων, ανοίγει το δρόμο για γενικευμένη εφαρμογή. Αλλωστε, χρόνια τώρα, οι βιομήχανοι ζητούν απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ