Κυριακή 29 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εχω να δω το παιδί μου πέντε χρόνια... »

Ο «Ρ» συζητά με μια μετανάστρια από την Ουκρανία

Διωγμός, παρανομία και άγρια εκμετάλλευση. Τεράστια τα αδιέξοδα για τους χιλιάδες μετανάστες
Διωγμός, παρανομία και άγρια εκμετάλλευση. Τεράστια τα αδιέξοδα για τους χιλιάδες μετανάστες
Συνεχής διωγμός, «παρανομία», άγρια εκμετάλλευση. Χρόνια αποκομμένοι από τις οικογένειές τους, ενώ η ανασφάλιστη εργασία και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς έχουν γίνει «νόμιμο καθεστώς» εξαιτίας της δικής τους «παρανομίας».

Ο «Ρ» συζητά με την Τατιάνα Ούρσου, 26 χρονών, από την Ουκρανία, που ζει εδώ και 5 χρόνια στην Ελλάδα. Φέτος είναι η πρώτη φορά που σκοπεύει να επισκεφτεί τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ στο πάρκο «ΦΙΞ». «Λόγω δουλειάς θα μπορέσω να πάω μόνο την Κυριακή. Εχω ακούσει πολλά και θέλω να δω πώς είναι». Οπως λέει, θεωρεί σημαντικό εργαζόμενοι από διάφορες χώρες να συζητούν και να διασκεδάζουν μαζί. «Χρειάζονται τέτοιες εκδηλώσεις. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», σημειώνει.

Από το μεροκάματο στο ...κρατητήριο

«Υπάρχουν μέρες που φεύγω από το σπίτι στις 7 το πρωί και γυρίζω στις 11 το βράδυ. Από την πρώτη μέρα σχεδόν που ήρθα στην Ελλάδα καθαρίζω σπίτια», λέει στον «Ρ». Εφυγε από την Ουκρανία 21 χρόνων για οικονομικούς λόγους. «Δεν υπάρχουν δουλειές και τα λεφτά είναι λίγα. Σπούδαζα Οικονομικά. Παράτησα το πανεπιστήμιο. Εχω ένα παιδάκι κι έπρεπε να το ζήσω...».

«Στην ΕΣΣΔ συνέβαινε κάποιες φορές να σπουδάζεις και να έχεις και το παιδί σου. Αλλά ήταν τελείως διαφορετικά. Είχες βοήθεια, δε σου έλειπε τίποτα. Βασικά, ήταν πολύ καλύτερα», τονίζει.

«Από τότε που ήρθα δουλεύω ασταμάτητα. Κατά μέσο όρο δουλεύω 10 ώρες την ημέρα». Μάλιστα, δύο φορές τη φυλάκισαν!

«Μια μέρα πήγα σ' ένα σπίτι που καθάριζα και με περίμενε η αστυνομία. Με συνέλαβαν κι έμεινα 10 μέρες στο κρατητήριο. Επειτα μου έδωσαν ένα χαρτί, ότι μέσα σε ένα μήνα πρέπει να έχω εγκαταλείψει τη χώρα.

Μόλις έληξε η προθεσμία με ξανάπιασαν. Με 'κλεισαν για ενάμιση μήνα στις φυλακές της Αμυγδαλέζας. Εκεί ήμασταν 100 μετανάστριες. Με άφησαν και μου έδωσαν πάλι το ίδιο χαρτί. Φυσικά, έμεινα. Πού να φύγω να πάω;».

«Κολλάω μόνη μου τα ένσημα»

Οταν έφυγε από την Ουκρανία το αγοράκι της ήταν 2 χρονών. Σήμερα είναι 7 χρονών. «Εχω να τον δω από τότε που έφυγα από την Ουκρανία». Οπως μας εξηγεί, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν «παράνομη», δεν μπορούσε να ταξιδέψει, γιατί δε θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στην Ελλάδα.

Εδώ και 1 χρόνο είναι «νόμιμη». Για την άδεια παραμονής έπρεπε - εκτός από τα έγγραφα - να αγοράσει 300 ένσημα για 2 χρόνια. «Το χρόνο πρέπει να έχεις τουλάχιστον 150 ένσημα. Εδωσα 1.200 ευρώ και τ' αγόρασα. Στην ανανέωση της άδειας πρέπει να δείχνω τώρα μόνο τα 150 ένσημα». Τα «κολλάει» μόνη της κάθε μήνα, σαν ελεύθερος επαγγελματίας, «μόνο για την περίθαλψη το κάνω και για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Σύνταξη με αυτά τα ένσημα δεν πρόκειται να πάρω»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ