Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΟΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Συγκέντρωση στην Κοζάνη τις επόμενες μέρες από γουνεργάτες, γουνοποιούς και οικοτέχνες, για τη σωτηρία της γούνας

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχωρούν οι φορείς της Δυτικής Μακεδονίας που πρόσφατα συγκρότησαν την Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση και Εξυγίανση της Γούνας. Στην πρώτη σύσκεψή της στη Σιάτιστα, η Επιτροπή που δημιουργήθηκε από γουνοποιούς, οικοτέχνες και γουνεργάτες της Σιάτιστας, Καστοριάς και του Αργους Ορεστικού, αποφάσισε να οργανωθεί τις προσεχείς μέρες μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Πρώτη εκδήλωση των φορέων ήταν η χτεσινή συγκέντρωση και στη συνέχεια συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Καστοριάς. Οπως ανέφεραν οι οργανωτές της κινητοποίησης, ο κλάδος της γούνας χρειάζεται άμεσα να στηριχτεί για να μην κλείσουν και οι λίγες υγιείς επιχειρήσεις που απέμειναν.

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδέσμους γουνοποιών, την Ομοσπονδία Γούνας, τα Σωματεία Γουνεργατών και όλους τους επαγγελματικούς φορείς, να μπουν μπροστά στον αγώνα για τη σωτηρία του κλάδου και της περιοχής. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της, ο κλάδος της γούνας περνά αυτό το διάστημα την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας του.

«Η περιοχή μας ερημώνει: Ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, μετανάστευση, υπέρογκα χρέη. Θα περιμένουμε μοιρολατρικά το τέλος του κλάδου ή θα αντιδράσουμε και θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας; Θα πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, όλος ο λαός της περιοχής, τα δίκαια αιτήματά μας, το δικαίωμά μας στη δουλιά. Ακόμη θα πρέπει να δοθεί τέλος στις θεωρίες ότι δεν υπάρχει κρίση, ότι πρέπει να απογειωθούμε στις διεθνείς αγορές. Πώς να μπούμε στις διεθνείς αγορές όταν οι σημερινές τιμές δεν καλύπτουν το 50% του κόστους της πρώτης ύλης; Πώς θα γίνουν εισαγωγές δερμάτων και αποκομμάτων αφού σχεδόν καμία επιχείρηση δε θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα; Οι προσημειώσεις ακινήτων από τις Τράπεζες, οι αλυσιδωτές εγγυήσεις και τριτεγγυήσεις δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί την κατάσταση σε αδιέξοδο. Η λύση είναι μια. Εξυγίανση του κλάδου της γούνας», τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Εξάλλου όπως μας πληροφορεί ο Μιχάλης Καραμπατσιάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και δημοτικός σύμβουλος Σιάτιστας, υπολογίζεται ότι το 90% των μικρών γουνοποιών της περιοχής έχουν καταστραφεί. «Ο αριθμός αυτών που είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες όλο και μεγαλώνει. Από τα 6 δισ. δρχ. που δανείστηκαν, κυρίως οι μικροί γουνοποιοί, στην περίοδο '86 - '95, έχουν ήδη πληρώσει γύρω στα 25 δισ. δρχ. σε τόκους, ενώ με την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών, τα χρέη τους συνεχώς αυξάνουν. Ετσι τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν τα υπόλοιπα 30 δισ. που οφείλουν. Ηδη 1.600 μικροί γουνοποιοί και αυτοαπασχολούμενοι έχουν συρθεί στα δικαστήρια για αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών.

» Αυτές τις μέρες οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση μετά το διακανονισμό που έγινε παλιότερα, αλλά αδυνατούν και τώρα να πληρώσουν. Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήσαμε ζητά την εξυγίανση του κλάδου. Να εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους και να μην παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία. Να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί για τη γούνα και να προστατευτούν από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ