Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Ρεαλισμό» ζητούν ΕΕ και ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση υποδαυλίζουν εντάσεις στην περιοχή, υποδεικνύουν «ρεαλισμό» και αποφασιστικότητα σε Αθήνα και Σκόπια, προκειμένου να ρυθμίσουν την εκκρεμότητα της ονομασίας και να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στις «ευρωατλαντικές δομές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν έχει έτοιμη την απάντηση στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον Ε. Μπαρόζο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν «αρνείται ευγενικά» να τοποθετηθεί στο θέμα περί ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας» που ανακινεί η ΠΓΔΜ, δηλώνοντας προς το παρόν αναρμόδια, καθώς κανένας ευρωπαϊκός μηχανισμός δεν έχει ασχοληθεί με τη διερεύνηση μιας τέτοιας πιθανότητας. Με τον τρόπο αυτό η Κομισιόν δεν αποκλείει πως μελλοντικά δε θα ασχοληθεί με την υπόθεση. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εμφανίζεται να προτρέπει την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό.

Με την ίδια λογική αντιμετωπίζει την υπόθεση και ο διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος, μιλώντας στην ελληνική δημόσια τηλεόραση, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εχουμε συζητήσει έναν αριθμό λύσεων για το θέμα της ονομασίας και νομίζω πως υπήρξε κάποιο θετικό πνεύμα, το οποίο μου εκδηλώθηκε. Ομως, χρειάζεται να γίνει ακόμα δουλειά για να μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε σημείο που μία αμοιβαία συνεννόηση είναι ορατή», τόνισε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι στη μακρά διαδρομή των επαφών των δύο πλευρών τέθηκαν διάφορα ζητήματα - πέραν της ονομασίας - ωστόσο το βασικό θέμα για το οποίο γίνεται όλη η διαδικασία είναι η επίλυση της εκκρεμότητας με την ονομασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ