Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα τρόφιμα δεν μπορεί να είναι εμπορεύματα και αντικείμενο κερδοσκοπίας

Εκδήλωση στο Κιλκίς με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για το διατροφικό πρόβλημα

Motion Team

Ολες οι πλευρές του διατροφικού προβλήματος δείχνουν ότι είναι ένα ταξικό - πολιτικό πρόβλημα, που αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό οι αγώνες τους για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος πρέπει να είναι συντονισμένοι, να διεκδικούν μέτρα αντιμετώπισής του στο σήμερα και να φθάνουν μέχρι την αιτία του, δηλαδή να συνδέονται με το ζήτημα της πολιτικής εξουσίας.

Αυτή η διαπίστωση - θέση αναδείχτηκε μέσα από τη χτεσινοβραδινή μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο Κιλκίς, με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για το διατροφικό πρόβλημα και τις λαϊκές ανάγκες. Στην εκδήλωση, παρέμβαση πραγματοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, (επισκέπτεται χτες και σήμερα το νομό), ενώ κεντρικός εισηγητής ήταν ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Δρούτσα και τον Λάζαρο Ανδρεανίδη, κτηνίατρο, στέλεχος της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

«Οσο το κέρδος αποτελεί βασικό κριτήριο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, το διατροφικό πρόβλημα θα οξύνεται, η δημόσια υγεία θα υπονομεύεται, το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται και οι οποιοδήποτε έλεγχοι θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα λειτουργούν σαν άλλοθι για να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση», σημείωσε ο Αλέκος Ουγγρίνος.


Motion Team

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των βιομηχανιών και πολυεθνικών τροφίμων, κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα και να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους.

Ξεκαθάρισε ότι οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς σε τρόφιμα δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές διατροφικές ανάγκες των λαών. Διότι, την ίδια ώρα που η αγορά εμφανίζεται κορεσμένη και καταστρέφονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων ή παίρνονται μέτρα μείωσης της παραγωγής (ποσοστώσεις, εκριζώσεις, αγραναπαύσεις), 850 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται ή λιμοκτονούν.

Οπως είπε ο Α. Ουγγρίνος, η μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων τροφίμων έχει στόχο την εξασφάλιση περισσότερων κερδών για το κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή υλοποιήθηκε με τις γνωστές Αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, για να προσαρμοστεί η αγροτική οικονομία στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, οι οποίες απαιτούσαν την απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων.

Παρουσιάζοντας ορισμένα από τα αποτελέσματα της ΚΑΠ και των Αναθεωρήσεών της στη χώρα μας, ο Α. Ουγγρίνος ανέφερε ότι:

- Η διατροφική εξάρτηση της χώρας μας εκτινάχτηκε στα ύψη και το 2007 άγγιξε το αστρονομικό ποσό των 3 δισ. ευρώ.

- Συρρικνώθηκε η κτηνοτροφία και μειώθηκε κατακόρυφα η αυτάρκεια της χώρας μας σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα.

- Μέσα σε μία δεκαετία, από το 1996 έως το 2006, μειώθηκαν κατά 3.350.000 στρέμματα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με δημητριακά.

Οι πολιτικές αυτές που συνυπέγραψαν και υλοποίησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και των αποθεμάτων τροφίμων, την αύξηση των τιμών τους και τη δημιουργία των προϋποθέσεων κερδοσκοπίας του μεγάλου κεφαλαίου που γίνεται στα διεθνή χρηματιστήρια των εμπορευμάτων.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ ξεκαθάρισε καταρχήν ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας. Με βάση αυτήν την αρχή, η πρόταση του ΚΚΕ για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς στους τομείς που υπάρχει μικρή συγκέντρωση της παραγωγής. Θα διευθύνεται από κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν ουσιαστικά.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τα τρόφιμα είναι ολοκληρωμένη και αφορά τόσο στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, όσο και στη βιομηχανία παραγωγής των μεταποιημένων τροφίμων.

Τα κριτήρια παραγωγής αγροτικών προϊόντων για το ΚΚΕ είναι η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, η κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με υγιεινά τρόφιμα και η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών στο πλαίσιο των παραγωγικών συνεταιρισμών, συμβάλλει στη διατροφική αυτάρκεια του λαού μας και, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος. Συγκρούεται με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, με την ΕΕ και τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Πολιτικό το πρόβλημα

Η ακρίβεια και η νοθεία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος στα πλαίσια της «ελεύθερης οικονομίας» στην ΕΕ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας.

«Οι πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού, και όχι μόνο, στον τόπο μας έτρεχαν να συμπορευτούν με τις αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, παραιτούμενες του δικαιώματος για οποιαδήποτε διορθωτική, εθνική παρέμβαση», σημείωσε. «Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής, της πολιτικής απόφασης τα ζει στο πετσί του ο Ελληνας εργαζόμενος και η λαϊκή οικογένεια, σήμερα, με την απεμπόληση των κοινωνικών υπηρεσιών και την παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στην οικονομική ολιγαρχία, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για να έχει πρόσβαση σε αυτές», πρόσθεσε.

«Η επίθεση του κεφαλαίου, όμως, πέρασε και στον τομέα της καθημερινότητας, στην αγορά των ειδών πρώτης ανάγκης. Με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού παραχώρησε την αγορά στις πολυεθνικές εταιρείες των σούπερ μάρκετ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναγορεύουν το πρόβλημα από πολιτικό σε πρόβλημα διοικητικής λειτουργίας του κράτους. Στη συνέχεια, παρουσίασε στοιχεία για την ακρίβεια την οποία ο εργαζόμενος καλείται να καλύψει με τη «γενναία» αύξηση του ενός ευρώ στο μεροκάματο.

Βασικό συμπέρασμα, υπογράμμισε, είναι ότι ο μύθος της ελεύθερης οικονομίας καταρρίπτεται καθημερινά για τον εργαζόμενο. «Είναι ολοφάνερο ότι η στρατηγική είναι ενιαία, χωρίς όμως την εξάλειψη του ανταγωνισμού στους κόλπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο ΔΝΤ, στον ΠΟΕ, στην ΕΕ, στη G8. Τα αποτελέσματα ορατά: εξάπλωση της φτώχειας και στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες ΗΠΑ, ΕΕ, με εκατομμύρια ανθρώπους με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και προοπτική της ακραίας φτώχειας να αυξάνει τα ποσοστά παγκοσμίως, διαψεύδοντας τα προγράμματα του ΟΗΕ για την καταπολέμησή της. Η χρηματιστηριακή και η επισιτιστική παγκόσμια κρίση πρόκειται να καταδικάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία. Το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες θα προκαλέσει σεισμικές δονήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι καθήκον όλων μας να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές των αστικών κομμάτων για δήθεν άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής μέσα στους κόλπους της ΕΕ και την παραπέρα ενδυνάμωση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου», σημείωσε, κλείνοντας.

Διέξοδος ο παραγωγικός συνεταιρισμός

Ο Λάζαρος Ανδρεανίδης μίλησε για τη διέξοδο για κτηνοτρόφους, αγρότες, που βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Οπως είπε, την πρωτιά στις καλλιέργειες στο Νομό Κιλκίς εξακολουθούν να διατηρούν τα δημητριακά, αφού καλύπτουν το 60% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Ομως, οι καλλιέργειες αυτές έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα με την εφαρμογή της ΚΑΠ. Θα συνεχίσουν να επιλέγονται από τους αγρότες μέχρι το 2013, οπότε θα εξακολουθούν να επιδοτούνται, όμως θεωρείται βέβαιο ότι στη συνέχεια θα εγκαταλειφθούν μαζικά. Η καπνοκαλλιέργεια άρχισε, ήδη, να εγκαταλείπεται και τα επόμενα χρόνια θα εξαφανιστεί. Σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία, που αποτελεί σημαντικό τομέα στο νομό, σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι καταδικασμένοι στη χρεοκοπία, αφού αναγκάζονται να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους.

Οπως είπε ο Λ. Ανδρεανίδης, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, θα μπορούσαν να προστατεύονται από τα αρπακτικά που κλέβουν το μόχθο τους και να συμβάλλουν στην παραγωγή προϊόντων που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού, θα είναι ασφαλή για την κατανάλωση, αν οι βασικοί φορείς παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θα ήταν οι κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών. Οι φορείς αυτοί, πρόσθεσε, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, να μειώσουν δραστικά το κόστος παραγωγής, επειδή μπορούν να εξουδετερώσουν τα μειονεκτήματα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου. Σε συνδυασμό με την αύξηση των γεωργικών επενδύσεων, που έχουν καθηλωθεί από τότε που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, μπορούν να αυξήσουν την αγροτική παραγωγή και να λύσουν το πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης του λαού και της χώρας μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους φταίνε οι φτωχοί αγρότες (2014-09-19 00:00:00.0)
Η σύγχρονη πραγματικότητα και η διέξοδος (2010-03-28 00:00:00.0)
Ταξικό - πολιτικό το διατροφικό πρόβλημα (2008-07-11 00:00:00.0)
Στην παραγωγή τροφίμων με κριτήριο το κέρδος η αιτία του (2008-06-15 00:00:00.0)
Η πρόταση του Κόμματος (2008-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ