Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Απαξιώνουν τον όμιλο και κάθε του μονάδα

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ παρακολουθεί τις διαδικασίες της Ολομέλειας της Βουλής

Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενώ παρακολουθεί τις διαδικασίες της Ολομέλειας της Βουλής
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με θέμα την πορεία του Ομίλου Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Λιάνα Κανέλλη και Γιάννης Γκιόκας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Το ενδιαφέρον του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την πορεία του Ομίλου Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είναι έμπρακτα αποδεδειγμένο, αφού με μια ριζικά διαφορετική πολιτική από την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, θα μπορούσε να αναλάβει νευραλγικό ρόλο για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας που θα στήριζε και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.

Δυστυχώς, τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ απαξιώνουν τον όμιλο και συνολικά και κάθε μονάδα συγκεκριμένα.

Το παράδειγμα του Εργοστασίου στη Μάνδρα Αττικής μιλάει από μόνο του και αποκαλύπτει το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών.

Από 450 εργαζόμενους που απασχολούσε τη δεκαετία του 1990 σήμερα απασχολεί 155 μόνιμους. Επιπλέον, απασχολεί 50 μισθωτούς, που είναι νοικιασμένοι από εργολάβο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για τους 50 αυτούς "δεύτερης κατηγορίας" εργαζόμενους, προοπτική νομιμοποίησης δε διαφαίνεται.

Οι δύο σοβαρές παραγγελίες τελειώνουν. Η μία το Μάρτη του 2009 (Λέοπαρντ) και η άλλη το 2011 (Βέλος). Μετά τι; Καμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν υπάρχει ούτε κάποια νέα σύμβαση για να δουλέψει το εργοστάσιο. Οι υποσχέσεις περί ανάληψη από το εργοστάσιο της Μάνδρας του "αμφίβιου άρματος μάχης" φαίνεται ότι ήταν απλές υποσχεσιολογίες.

Ο συνεχής δανεισμός για την πληρωμή μισθών επίσης επιβεβαιώνει την άσχημη κατάσταση και σήμερα έχει οδηγήσει στην ουσιαστική άρνηση για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω και συνυπολογίζοντας ότι το προσωπικό γερνάει, νέες προσλήψεις μόνιμων δε γίνονται, συνταξιοδοτούνται έμπειροι τεχνίτες και άλλο προσωπικό, γίνεται φανερό ότι υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο απαξίωσης του εργοστασίου και ελεύθερο πεδίο για καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς τομείς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος υπουργός, τι απαντά σε αυτήν την πραγματική κατάσταση και τι μέτρα θα πάρει για να αποτραπεί η κατηφόρα των ΕΑΣ που σήμερα είναι σε πλήρη παραγωγική αδράνεια λόγω έλλειψης παραγγελιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η κινητοποίηση στα ΕΑΣ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας (2021-04-22 00:00:00.0)
Στον αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Αμυντική Βιομηχανία (2021-04-20 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα των ΕΑΣ (2011-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-06-21 00:00:00.0)
Συρρίκνωση διά της συγχώνευσης (1997-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ