Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Προειδοποίηση προς τον Αμερικανό πρέσβη, εκ μέρους του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ότι θα απελαθεί εάν συνεχίσει τις εμπρηστικές και απειλητικές δηλώσεις πως η Βενεζουέλα δεν πράττει τα δέοντα ώστε να σταματήσει η διακίνηση κοκαΐνης μέσω της χώρας του από τη γειτονική Κολομβία.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Πάνω από 150.000 Μεξικανοί διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα, αλλά και χιλιάδες σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων και ορισμένων στη μεθόριο Μεξικού - ΗΠΑ, καταγγέλλοντας το κύμα απαγωγών και ειδεχθών δολοφονιών και την οργιαστική διαφθορά στις τάξεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που έχει στοιχίσει ήδη 2.712 ζωές μέχρι στιγμής φέτος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Υπό τη βαριά σκιά του κυκλώνα «Γκουστάβ» ξεκίνησε χτες το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Μινεσότα όπου ο προεδρικός υποψήφιος Τζον Μακέιν αναμένεται να λάβει επισήμως το χρίσμα την Πέμπτη.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης σε σταθμό λεωφορείων στην επαρχία Νταβάο ντελ Σουρ στο νησί Μιντανάοστις νότιες Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την πώληση της «Ντρέσνερ Μπανκ», της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας στην επίσης γερμανική «Κομέρτζ Μπανκ» έναντι 9,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η «Αλιάνζ». Τα γερμανικά εργατικά σωματεία εκτιμούν ότι η συνένωση των δύο τραπεζών αναμένεται να οδηγήσει στην περικοπή περισσότερων των 9.000 θέσεων εργασίας.

ΡΩΜΗ.-- Μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης της αεροπορικής εταιρείας «Αλιτάλια» την περασμένη Παρασκευή, την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως είναι πιθανόν να επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ιταλικού εθνικού αερομεταφορέα, όπου προβλέπεται το ξεπούλημά της και η απαλλαγή των 1,11 δισ. ευρώ χρεών της στους επόμενους ιδιώτες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ως χτες τουλάχιστον 22 κάτοικοι της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν συνεπεία ισχυρού σεισμού 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Πιέσεις για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από την ηγεσία του Μαυροβουνίου άσκησε ο Βρετανός πρέσβης στην Ποντγκόριτσα, Κέβιν Λάιν, με άρθρο στην εφημερίδα «Πόμπιεντα», με το επιχείρημα ότι αυτό θα τονώσει την «περιφερειακή σταθερότητα»!

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ έκαναν χτες διεθνώς έκκληση για τη συγκέντρωση βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα για τουλάχιστον 4.000.000 Αιθίοπες που χρειάζονται επειγόντως βοήθεια σε τρόφιμα και 8.000.000 άλλους που θα έχουν σύντομα ανάγκη τα συσσίτια οργανώσεων αρωγής (σε σύνολο πληθυσμού περίπου 80 εκατομμυρίων Αιθιόπων).

ΝΟΥΑΞΟΤ.- Η στρατιωτική κυβέρνηση των Μαυριτανών συνταγματαρχών διόρισε χτες νέα 28μελή κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μουλάγε Ουλντ Μοχάμεντ Λανγκντάφ, περίπου ένα μήνα αφότου ανέτρεψε την κυβέρνηση του Προέδρου Σίντι Αμπνταλαχί.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Καθήκοντα ανέλαβε χτες η νέα Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νοτιαφρικανή (πρώην δικαστής του ΔΠΔ) Ναβανέθεμ Πιλέι εκφράζοντας την επιθυμία της για σεβασμό των δικαιωμάτων «σε όλον τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ