Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2008
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα

Ο αποχαρακτηρισμός των ΒΑΕ, ο «Καποδίστριας 2», η νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των μισθωτών, η ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», του ΟΣΕ, η εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας, στην «ατζέντα» των επόμενων μηνών

Η κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού είναι η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό όλα τα μέσα.

Ο αποχαρακτηρισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ο «Καποδίστριας 2», η νέα φοροεπιδρομή σε βάρος κυρίως των λαϊκών εισοδημάτων μέσω της ενίσχυσης των έμμεσων φόρων, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», των αεροδρομίων, του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, είναι τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην «ατζέντα» της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες. Την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα υπερασπιστεί και θα προαναγγείλει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δικαιολογώντας ταυτόχρονα απόλυτα τη νέα φοροεπιδρομή.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις και το μικρότερο πολιτικό κόστος τα αντιλαϊκά μέτρα. Πέρα από τα τρομακτικά ψέματα για τα νέα φορολογικά μέτρα, ότι τάχα «δε θίγουν καθόλου τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», η κυβέρνηση προχωρά σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς υποδαυλίζοντας την εκλογολογία και την ανασχηματολογία. Σύμφωνα με τις «διαρροές» από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής θα λάβει τις αποφάσεις του για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ή μη μετά την υλοποίηση των παραπάνω αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει το εσωκομματικό τοπίο και τυχόν απρόβλεπτες κινήσεις των «διαφωνούντων», επισείοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία προεξόφλησε ότι «αν ένας βουλευτής της ΝΔ καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο» τότε «θα πάμε σε εκλογές», επισημαίνοντας ότι «ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση δε θα γίνουν όμηρος κανενός». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Λούλης, ο οποίος σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Το αντάρτικο και η απάντηση που δίδει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές: «Για την κυβέρνηση ένα είναι το κυρίαρχο ζητούμενο, η υλοποίηση της πολιτικής της. Επειδή ακριβώς διαθέτει ελάχιστη πλειοψηφία στη Βουλή, δεν έχει τα αντικειμενικά περιθώρια και την πολυτέλεια να ανεχθεί εσωκομματικές ενέργειες που παρεμποδίζουν την εφαρμογή της πολιτικής της. Αν αυτό γίνει μία φορά ανεκτό, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, πλήττοντας έτσι την ικανότητά της να κυβερνά».

Σκόπιμα γενικόλογος ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «οι κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας, είναι καλά γνωστοί».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σημείωσε ωστόσο ότι «ο λαός μάς ψήφισε μέχρι το 2011».

«Ούτε βλέπω εκλογές, ούτε θέλω εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρ. Σπηλιωτόπουλος στον ραδιοσταθμό City.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ