Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Τιμή στους μαχητές του ΔΣΕ, συνέχεια στον αγώνα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο διήμερο εκδηλώσεων για το μεγάλο ελιγμό

Κατάθεση στεφανιών στο ύψωμα «Χάρος»
Κατάθεση στεφανιών στο ύψωμα «Χάρος»
«Τιμή στους αγωνιστές του ΔΣΕ, συνέχεια στον αγώνα», ήταν το μήνυμα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις διήμερες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν με αφορμή τα 60 χρόνια από τον περίφημο ελιγμό του ΔΣΕ και όπου τονίστηκε ότι: «Η ηρωική ιστορία και ο δίκαιος αγώνας του ΔΣΕ και η σημερινή ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ μπορούν να συνδυαστούν και να αναδειχτούν στο σήμερα». Μιλώντας, στο άνοιγμα των διήμερων εκδηλώσεων στο Νεστόριο, ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην επέτειο για τα 60 χρόνια από το μεγάλο Ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και για τα 90χρονα του ΚΚΕ, ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για την πλατιά κοινωνικοπολιτική συμμαχία στη γραμμή του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Την ομιλία ακολούθησαν συναυλίες με έντεχνο τραγούδι από τον Δημήτρη Γράβα, παραδοσιακά κι αντάρτικα τραγούδια από τον Σπύρο Κοκκινόπουλο, ενώ προβάλλονταν τα ντοκιμαντέρ του Κόμματος για το Δημοκρατικό Στρατό. Επίσης, στο χώρο των εκδηλώσεων, υπήρχε υλικό για την 90χρονη πορεία του Κόμματος. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ διανυκτέρευσαν στο κάμπινγκ του Νεστορίου, στις όχθες του Αλιάκμονα.

Απαράμιλλος ηρωισμός

Από την εκδήλωση για τα 60χρονα από τη μεγάλη μάχη του Γράμμου, το 1948 και τον ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ προς το Βίτσι.
Από την εκδήλωση για τα 60χρονα από τη μεγάλη μάχη του Γράμμου, το 1948 και τον ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ προς το Βίτσι.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν, τη δεύτερη μέρα, μέσα στις κορφές του Γράμμου, όπου γράφτηκε η συγκλονιστική ιστορία του περίφημου ελιγμού του ΔΣΕ. Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ επέλεξαν το ύψωμα «Χάρος» για την κεντρική εκδήλωση του διημέρου με σημείο αναφοράς το Μεγάλο Ελιγμό του ΔΣΕ. Εδώ, από την κορφή του «Χάρου», εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, έκανε την κεντρική ομιλία η Εφη Τσίγκα, η οποία, αναφερόμενη κατ' αρχάς στα ιστορικά γεγονότα και τη σημασία τους, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

«Οι μεγαλύτερες μάχες ήταν αυτές που δόθηκαν στο Γράμμο και το Βίτσι. Η μεγάλη μάχη του Γράμμου στη Βόρεια Πίνδο ξεκίνησε στις 14 Ιούνη 1948 και κράτησε σχεδόν εβδομήντα μέρες αφού τελείωσε στις 20 προς 21 Αυγούστου με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι. Οι εκφραστές της αστικής τάξης επιδιώκοντας να συκοφαντήσουν, ή αν το κατόρθωναν ακόμα και να ξεριζώσουν από τη μνήμη την αλήθεια για εκείνες τις ηρωικές μέρες του ΔΣΕ, έγραψαν και συνεχίζουν ακόμα και στις μέρες μας να γράφουν του κόσμου τις ανακρίβειες, ψέματα και διαστρεβλώσεις. Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται γραμμένη στο αίμα των κομμουνιστών αγωνιστών πάνω σε αυτά τα βουνά της Πίνδου. Γι' αυτό δεν μπορεί ούτε να ξεγραφτεί, ούτε να διαστρεβλωθεί. Βρίσκεται εκεί, πηγή έμπνευσης στον αγώνα για την οριστική ανατροπή του άδικου συστήματος». Και συνέχισε:

«Υστερα από 70 μέρες συνεχών μαχών στη Βόρεια Πίνδο και με απόλυτα αρνητικό το συσχετισμό των δυνάμεων, ο Δημοκρατικός Στρατός υποχρεώθηκε σε υποχώρηση, η οποία και έγινε συντεταγμένα, με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεών του στο χώρο του Βίτσι, τη νύχτα της 20ής προς την 21η του Αυγούστου του 1948. Ο ελιγμός πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία ρήγματος στο μέτωπο του αντιπάλου στην Αλεβίτσα. Η σχετική ενέργεια στέφθηκε με επιτυχία και ο ελιγμός ολοκληρώθηκε με το πέρασμα στο Βίτσι και των ανταρτών που είχαν μείνει στα μετόπισθεν, για να καλύψουν την υποχώρηση.

Η μεγάλη μάχη του Γράμμου υπήρξε πολυαίμακτη - και τούτο οφείλεται στη χρονική διάρκεια των συγκρούσεων και στην ιδιαίτερη σφοδρότητά τους, η οποία είχε ως βασική της αιτία τη σπουδαιότητα των στόχων, που επιδιώκονταν και από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις. Οι κυβερνητικοί, δηλαδή, επιζητούσαν να οδηγήσουν το Δημοκρατικό Στρατό στην ολοσχερή καταστροφή του μέσα από την οριστική εκ μέρους τους κατάληψη των κυριότερων βάσεων εξόρμησής του στη χώρα - ενώ ο ΔΣΕ επιδίωκε τη διατήρηση αυτών των βάσεών του, για να επεκτείνει στη συνέχεια τον έλεγχό του σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι μαχητές του ΔΣΕ έδωσαν μεγάλες μάχες, επέδειξαν πρωτοφανή ηρωισμό και αυτοθυσία που βασιζόταν κύρια στην κομμουνιστική ιδεολογία τους και στο όραμα της οικοδόμησης της άλλης κοινωνίας χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Επίκαιρα τα μηνύματα του αγώνα του ΔΣΕ

Απευθυνόμενη η ομιλήτρια, ειδικότερα στη νέα γενιά των κομμουνιστών, θα τονίσει, χαρακτηριστικά: «Το περιεχόμενο, ο σκοπός του αγώνα, ο ομαδικός και ατομικός ηρωισμός και η αυτοθυσία των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, η ακλόνητη αφοσίωση στα συμφέροντα του λαού, στο δίκιο του και η μαχητική υπεράσπισή τους, δεν μπορούν να μπουν στο μουσείο της Ιστορίας».

Συνδέοντας το χτες με τις μάχες του σήμερα, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην επικείμενη μάχη των ευρωεκλογών: «Η καταδίκη της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρέπει να εκφραστεί στη μάχη των ευρωεκλογών, αναδρομικά για την πολιτική τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα, αλλά και προληπτικά γι' αυτό που έρχεται από την ΕΕ σε βάρος του λαού μας, όλων των λαών. Να επικριθεί η πολιτική ευρωυποταγής είτε στο όνομα της "αριστερής ανανέωσης" του ΣΥΝ, είτε στο όνομα του εθνικισμού, της περιχαράκωσης και της πατριδοκαπηλίας του ρατσιστικού ΛΑ.Ο.Σ.», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, κάλεσε το λαό να εγκαταλείψει οριστικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να μην πιστέψει σε ψεύτικες υποσχέσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να ενισχύσει αποφασιστικά το μοναδικό κόμμα, που πάει χρόνια τώρα κόντρα στο ρεύμα, το ΚΚΕ. Για να ανοίξουμε το δικό μας δρόμο για τη Λαϊκή Εξουσία, Λαϊκή Οικονομία, για το Σοσιαλισμό.

Μαζική ήταν η παρουσία των παλαίμαχων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από όλη τη Δυτική Μακεδονία, τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσε και η νεολαία. Μέλη της ΚΝΕ διάβασαν τον όρκο και την «προσευχή» του μαχητή του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ