Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Αυξήσεις» κάτω από ένα ευρώ

«Ιδιαίτερη ικανοποίηση» δηλώνει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που έβαλε φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και αποθεώνει τον «κοινωνικοεταιρισμό»

Για «αυξήσεις» φτώχειας, που αντιστοιχούν σε 89 λεπτά τη μέρα (!) πανηγυρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, τη στιγμή που ακόμα και αυτά τα ψίχουλα εξανεμίζονται από τον επίσημο πληθωρισμό, ο οποίος φτάνει το 5%! Συγκεκριμένα, δημοσιοποιήθηκε χθες η απόφαση του ΟΜΕΔ, στον οποίο είχε προσφύγει η ΟΤΟΕ ύστερα από την άρνηση των τραπεζιτών να ορίσουν εκπροσώπους για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με το επιχείρημα ότι τάχα δεν υπάρχει εργοδοτική οργάνωση που τους εκπροσωπεί ενιαία, αλλά με πραγματικό απώτερο στόχο την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Η απόφαση του ΟΜΕΔ προβλέπει «αύξηση» στο βασικό μισθό 3,5% από 3 Ιούνη 2008, 2,5% από 1 Σεπτέμβρη 2008 και 2% από 1 Δεκέμβρη 2008. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, φθάνει να ισχυριστεί ότι με αυτή την απόφαση «αντιμετωπίζονται σημαντικές οικονομικές ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου», ενώ ταυτόχρονα δε χάνει την ευκαιρία να προβάλλει τον «κοινωνικοεταιρισμό», σημειώνοντας ότι εργαζόμενοι και εργοδότες «έχουν υποχρέωση να διαχειριστούν με σύνεση, σεμνότητα και διορατικότητα, από κοινού όλα τα θέματα που τους αφορούν στο παρόν και στο μέλλον».

Η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων δεν ξεπερνά για όλο το έτος το 3,07%. Αν μάλιστα υπολογιστεί ότι αυτό ισχύει από τις αρχές του έτους, τότε η πραγματική αύξηση που βλέπει ο τραπεζοϋπάλληλος στην τσέπη του είναι μόλις 0,89 ευρώ για το κύριο προσωπικό, 0,83 ευρώ για το βοηθητικό προσωπικό και 0,79 ευρώ για το προσωπικό καθαριότητας, τη μέρα. Οσα δηλαδή έδωσαν μονομερώς μέχρι σήμερα οι ίδιοι τραπεζίτες, σε διάφορες τράπεζες όπως η Εθνική. Γι' αυτό πανηγυρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, προβάλλοντας το γεγονός ότι υπάρχει Κλαδική Σύμβαση, την ίδια ώρα που στο περιεχόμενο ταυτίζεται απολύτως με τους τραπεζίτες.

Στην απόφαση του ΟΜΕΔ επισημαίνεται ότι οι όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί από τις τράπεζες συμψηφίζονται με αυτές που προβλέπει η Κλαδική Σύμβαση και ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες για «αναστολή της εκτελέσεως της διαδικασίας εκδόσεως διαιτητικής αποφάσεως», η οποία θα γίνει στις 29 Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ