Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΡΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Πληρώνουν νοίκι για να μείνουν σε κοτέτσι!

Από τη σύσκεψη στα Μέγαρα
Από τη σύσκεψη στα Μέγαρα
«Αμα δεις πώς ζούμε, θα πεις: Καλύτερα να πεθάνουμε νωρίς. Κι εμείς αυτό λέμε. Χάνουμε τα χρόνια μας εδώ, από δουλειά σε δουλειά, από χάλι σε χάλι, κυνηγητό... Αλλά και πού να πάμε;».

Αυτά είναι τα λόγια του Αμπ., μετανάστη από το Πακιστάν. Μέσα σε λίγες λέξεις περιγράφει ανάγλυφα τη ζωή, στην οποία έχουν καταδικάσει χιλιάδες μετανάστες: Φτώχεια, εξαθλίωση, κυνηγητό, «παρανομία», απελπισία. Ζει στα Μέγαρα, όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες του, αλλά και μετανάστες από άλλες χώρες. Δουλεύουν στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες και στα χωράφια της περιοχής.

Δουλειά, μία μέρα έχουν, δύο δεν έχουν. Στα χωράφια για 12 και 14 ώρες δουλειάς τα μεροκάματα δεν ξεπερνούν τα 23 ή 25 ευρώ. Χωρίς «χαρτιά» οι εργοδότες τούς έχουν στο χέρι και, παράλληλα, τους αξιοποιούν για να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης και των Ελλήνων εργατών. Δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα, ενώ το χειμώνα «πέφτει» λίγο η δουλειά και αρκετούς τους διώχνουν. Οι λέξεις «ένσημα», «δώρο», «επίδομα», «άδεια» είναι άγνωστες.

Στην περιοχή υπάρχουν παλιά, εγκαταλειμμένα ορνιθοτροφεία, όπου ζουν μετανάστες, κυρίως εργάτες γης. Σε αυτά μένουν πάνω από 100 άτομα γιατί πληρώνουν ενοίκιο (!) σχετικά χαμηλό σε σχέση με τα κανονικά σπίτια, μέχρι 70 ευρώ, και για να είναι κοντά στα χωράφια, όπου δουλεύουν. Για 100 άτομα υπάρχουν μόλις 2 τουαλέτες. Σε κάθε «χώρο» μένουν περίπου 8 άτομα. «Κάνουμε μπάνιο σε σωλήνες με νερό, σε κουβάδες, τρώμε κάτω. Κουζίνα δεν υπάρχει», λένε στον «Ρ». Αμα δουλεύεις 12 και 14 ώρες την ημέρα, μόλις σχολάσεις θέλεις αμέσως να κοιμηθείς, μας εξηγούν. Ετσι, εδώ δουλεύουμε, εδώ μένουμε, εδώ κοιμόμαστε, λένε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε μένουν κάπου συγκεκριμένα. Οπως μας διηγούνται, μπορεί να δεις κάποιον να βγαίνει το πρωί από ένα σπίτι, όπου κοιμήθηκε μαζί με άλλους, και το βράδυ να μην ξέρεις πού μένει. Να κοιμηθεί στο χωράφι, στην καρότσα κάποιου φορτηγού, οπουδήποτε. Εξάλλου και σε εκείνους που έχουν νοικιάσει ένα σπίτι, οι ιδιοκτήτες δεν τους αφήνουν να τους επισκέπτονται άλλα άτομα, μήπως και κοιμηθεί κανείς εκεί χωρίς να πληρώσει!

Η προτροπή να παλέψουν οργανωμένα με τους Ελληνες εργαζόμενους, καθώς η αντιμεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρα πολιτική των εργοδοτών και του κεφαλαίου, κυριάρχησε στη σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με τους μετανάστες στα Μέγαρα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Οπως και στις χώρες σας, έτσι και εδώ και σε όλη την ΕΕ, οι κυβερνήσεις είναι των εργοδοτών. Δε νοιάζονται για μας τους εργάτες. Αν εμείς δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα, τονίστηκε στη σύσκεψη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετανάστες σε τιμή ...ευκαιρίας διαφημίζει δικηγορική εταιρεία! (2024-01-17 00:00:00.0)
Μονόδρομος η οργάνωση της πάλης (2020-07-18 00:00:00.0)
Διωγμός με κάθε μέσο και πρόσχημα (2009-01-31 00:00:00.0)
Εξευτελισμός για λίγες στιγμές «νομιμότητας»... (2008-09-11 00:00:00.0)
Καταγγελία για πυροβολισμό σε βάρος μετανάστη (2008-08-21 00:00:00.0)
Διαρκώς στην «ουρά» και με το χέρι στην τσέπη! (2008-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ