Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Δουλιά για όλους

Εργαζόμενοι της επιχείρησης, που σκοπεύει να προχωρήσει σε 87 απολύσεις, δηλώνουν στο «Ρ» την αντίθεσή τους στην απόφαση της εταιρίας

Τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για μια ολόκληρη περιοχή του Παγγαίου στην ορεινή Καβάλα και Δράμα η υλοποίηση των 87 απολύσεων που επιχειρεί η εταιρία, περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της γερμανικών συμφερόντων επιχείρησης «Μπιάνκα Παγγαίου», που κινδυνεύουν να μείνουν όχι μόνο χωρίς μεροκάματο, αλλά και χωρίς σύνταξη.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από την εταιρία να πάρει πίσω την απόφασή της να προχωρήσει σε 87 απολύσεις και απαιτούν από το νομάρχη, τον κατά το νόμο αρμόδιο, να μην εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη και ταυτόχρονα σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. «Εδώ δουλεύω 10 χρόνια, ενώ συνολική απασχόληση έχω 20 χρόνια. Αν απολυθώ τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω, αφού σε τέτοια ηλικία δε μας προσλαμβάνουν σε δουλιές. Μετά τα 40 ξοφλάμε ως εργαζόμενοι», λέει η κυρία Ελένη, που πλησιάζει τα 50 και περίμενε να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να βγει σε μειωμένη σύνταξη.

«Μόνο με αγώνα μπορούμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις. Χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτε. Οπως πριν, έτσι και τώρα αγωνιστικά θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση της εταιρίας. Αρκεί να είμαστε όλοι ενωμένοι», δηλώνει ο Σαράντης, που μαζί με τη γυναίκα του βρίσκονται στη λίστα των υπό απόλυση εργαζομένων. Αν μείνουν χωρίς δουλιά καταστρέφονται, αφού θέσεις εργασίας στην περιοχή δεν υπάρχουν.

Αντίστοιχο είναι το δράμα για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Γνωρίζουν πως αν σήμερα περάσει η απόφαση της εταιρίας να απολύσει τους 87, αύριο θα έρθει η σειρά τους και δεν αποκλείεται τελικά το εργοστάσιο να φύγει οριστικά από τον τόπο τους για να ξαναλειτουργήσει σε άλλη περιοχή, όπου η κυβέρνηση θα της διασφαλίζει κίνητρα και χρηματοδοτήσεις για να θησαυρίζει περισσότερο.

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι μαζικοί φορείς του νομού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων και καταγγέλλουν την απαράδεκτη πρακτική της εργοδοσίας. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «η Ενότητα», εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική επίθεση. Με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν μόνο ένα δρόμο για να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική, αλλά και τη γενικότερη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, το συντονισμένο αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά στην ολομέτωπη επίθεση που γίνεται στα εργασιακά - ασφαλιστικά - κοινωνικά μας δικαιώματα. Με την ενότητα και τον αγώνα μας μπορούμε να αποτρέψουμε όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ