Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Απαιτούμε, δεν παρακαλούμε

Μαχητική συγκέντρωση στο Ελληνικό το βράδυ της Τετάρτης ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης

Η πρώτη απάντηση στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, δόθηκε προχτές το βράδυ από εκατοντάδες εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους στη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο Ελληνικό, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Ακης Φλωρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού, ο οποίος επισήμανε: «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απληροφόρητοι ή παραπληροφορημένοι για όσα συμβαίνουν στα εργασιακά μας δικαιώματα. Στο Ελληνικό σε μεγάλες επιχειρήσεις δεν υπάρχουν καν Σωματεία. Την ευθύνη για την έλλειψη ενημέρωσης την έχουν κυρίως οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτές οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα σε κατάσταση λήθαργου και καλλιέργησαν την ηττοπάθεια απέναντι στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου. Η δική μας ζωή πέρασε στη λιτότητα, αυτή θα παραδώσουμε και στα παιδιά μας; Απαιτούμε και δεν παρακαλούμε. Κάθε αγώνας για να πετύχει απαιτεί σωστή οργάνωση, ενότητα, συντονισμό και προοπτική».

Για την προσπάθεια ισοπέδωσης του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε στη συνέχεια ο Τάκης Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ: «Το μεγάλο κεφάλαιο έχει εξαπολύσει μια γενική επίθεση στις κατακτήσεις μας. Μια από αυτές στοχεύει στην ισοπέδωση μιας από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ταξική πολιτική που προσπαθούν να περάσουν μέσω του κοινωνικού διαλόγου και των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σημερινές συντάξεις που βρίσκονται στα όρια της πείνας και μίλησε για το αντιλαϊκό συνταξιοδοτικό καθεστώς που προωθεί η κυβέρνηση. «Αλλη μια κατεύθυνση αυτής της πολιτικής είναι να στραφούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική ασφάλιση. Αγωνιζόμαστε να παραμείνει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης».

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση του Ελληνικού
Οι ομιλητές στη συγκέντρωση του Ελληνικού
Από τη μεριά του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ υπογράμμισε: «Οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να μας παραμυθιάσουν με καλόηχα επίθετα: Βαφτίζουν τον ιμπεριαλισμό "παγκοσμιοποίηση", το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας "ανθρωπιστική παρέμβαση", τα εργασιακά δικαιώματα θέλουν να τα "απελευθερώσουν". Αν αλλάξει χέρια ο ΟΤΕ, οι παραλίες, τα λιμάνια, οι τράπεζες σε τι θα διαφέρουμε από τους αλλοδαπούς; Θα είμαστε ξένοι στην ίδια μας τη χώρα. Κεντρικός μας αντίπαλος είναι η ντόπια και ξένη εργοδοσία και αυτόν τον αντίπαλο εξυπηρετούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οσο για τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ αποτελεί σημαντικό εργαλείο του ΠΑΣΟΚ και του δικομματισμού. Μιλάει για μονόδρομους, όμως τι έχει να πει στους εργαζόμενους της Δανίας; Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Εμείς δεν περιμένουμε να γίνει το ΠΑΣΟΚ λίγο καλύτερο, δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες για τη σοσιαλδημοκρατία.Δεν είναι μονόδρομος ο Σημίτης και η παρέα του. Δεν είναι τόσο ισχυροί για να μας γονατίσουν. Είναι στο χέρι μας να ανοίξουμε νέους δρόμους και μέτωπα, να απαντήσουμε στις θεωρίες της ψευτοπαθητικότητας».

«Γίνεται ένα «πλιάτσικο» στα κοινωνικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, προς όφελος όλων των ομάδων του κεφαλαίου. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα μπαίνουν στα χέρια του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τα ξεπουλάνε όλα και να χτίζουν τους δικούς τους οικονομικούς κολοσσούς με το δικό μας αίμα. Αυτό το σύστημα δε θα γίνει πιο ανθρώπινο. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος», είπε ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Κορτζίδης δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, εκπαιδευτικοί. Αμέσως μετά ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλούν τους εργαζόμενους κυβέρνηση και ΓΣΕΕ(2012-07-12 00:00:00.0)
Ολοι την Πέμπτη στην Ομόνοια(2010-12-07 00:00:00.0)
Εκπρόσωπος Τύπου κυβέρνησης και εργοδοτών(2009-05-26 00:00:00.0)
Πλατύ κάλεσμα μάχης σε κάθε εργάτη και εργάτρια(2007-02-25 00:00:00.0)
Ενίσχυση της ασυδοσίας του κεφαλαίου(2003-04-23 00:00:00.0)
Μέτωπο για τη σωτηρία της δημόσιας περιουσίας(1999-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ