Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΝΑΧΟ.-- Μεγάλη πτώση σημείωσε η Χριστιανοκοινωνική Ενωση, αδελφό κόμμα με τη Χριστιανική Δημοκρατική Ενωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, με ποσοστό 43,6% από 60,7% το 2003, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στη Βαυαρία. Το αποτέλεσμα αποδίδεται στην αποτυχημένη πολιτική των χριστιανοδημοκρατών, ενώ και οι σοσιαλδημοκράτες είχαν μικρή πτώση με 18,7%. Το κόμμα «Η Αριστερά» με 4,4% δεν μπήκε στη Βουλή.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους είναι αναγκαία και δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο αν αποχωρήσουμε αν όχι από όλα, σχεδόν από όλα, τα εδάφη που ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το 1967». Αυτό υποστήριξε ανοιχτά σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, με αφορμή τους τριήμερους γιορτασμούς για το εβραϊκό νέο έτος. Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι οι ΗΠΑ εγκατέστησαν στο Ισραήλ αντιπυραυλικό ραντάρ για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που το χειρίζονται 120 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο Ιρλανδός στρατηγός Πάτρικ Νας, διοικητής της αποστολής του «ευρωστρατού» στο Τσαντ, εξέφρασε την προσδοκία πως η Μόσχα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για την αποστολή ρωσικών ελικοπτέρων στο πλαίσιο επιμελητειακής βοήθειας και δε θα επηρεαστεί απ' την αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας με αφορμή τις ρωσικές ενέργειες στον Καύκασο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν από προχτεσινή έκρηξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της ανατολικής αιθιοπικής πόλης Ζιζίγκα.

TOKIO.-- Παραιτήθηκε προχτές ο Ναριάκι Νακαγιάμα, υπουργός Μεταφορών της νέας ιαπωνικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τάρο Ασο, με αφορμή «ατυχείς» δηλώσεις του σε βάρος της ομοσπονδίας δασκάλων (που τη χαρακτήρισε «καρκίνωμα» για την κοινωνία) και σε βάρος της εθνοτικής μειονότητας των Αϊνού.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Χτες υπεγράφησαν τα συμβόλαια ανάμεσα σε εκπροσώπους της σερβικής κυβέρνησης και της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Φίατ» σχετικά με τη σύσταση κοινής εταιρίας με τη σερβική αυτοκινητοβιομηχανία «Ζάσταβα», στην οποία η «Fiat» θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο (67%) και η σερβική κυβέρνηση το 33%. Προβλέπονται επενδύσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της «Zastava» στο Κραγκούγιεβατς.

ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ.-- Την προμήθεια 10 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως εξασφάλισε η Νότια Κορέα για 30 χρόνια, μέσω αγωγού ο οποίος θα διέρχεται από τα εδάφη της ΛΔ Κορέας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς, σε συνεργασία με τη Ρωσία, αποδεχόμενος την πρόταση του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, στην εκπομπή του «Αλό Πρεζιντέντε», μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του σε Ασία και Ευρώπη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Διαβεβαιώσεις ότι η Κίνα θα εξασφαλίσει την απουσία νέων διατροφικών σκανδάλων στο έδαφός της έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουέν Ζιαμπάο, μετά και το σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα. Η ΕΕ από την πλευρά της απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που εμπεριέχουν γάλα σε σκόνη, ενώ μελαμίνη ανιχνεύτηκε και σε σοκολάτες κινεζικής παραγωγής της εταιρείας «Cadburry's», η οποία και απέσυρε τα επίμαχα προϊόντα.

ΑΝΟΪ.-- Τους 41 φτάνουν οι νεκροί, στον προσωρινό απολογισμό των αρχών του Βιετνάμ σχετικά με τις απώλειες του τυφώνα «Χαγκούπιτ», ενώ οι υλικές ζημιές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 60 εκατ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ