Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ανησυχούν για τις δημόσιες επενδύσεις...

Την ανησυχία τους, μήπως οι περικοπές στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2009 θίξουν και την πριμοδότηση που δίνεται από τον προϋπολογισμό στους μεγαλοεπιχειρηματίες, εξέφρασε χτες η ηγεσία των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών (ΣΕΒ). Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΕΒ, ομολογεί δημόσια, πως τα σπασμένα της κρίσης θα φορτωθούν (από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο) στις πλάτες των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009, η ηγεσία του ΣΕΒ, με χτεσινή ανακοίνωσή της θεωρεί πως «είναι απόλυτα βέβαιο ότι η κρίση θα θίξει πρωταρχικά τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους», διαμηνύοντας έτσι την πρόθεση των μεγαλοεπιχειρηματιών, να μετακυλήσουν όλα τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά νοικοκυριά. Παράλληλα, ο ΣΕΒ εκφράζει τις βαθύτερες ανησυχίες των μεγαλοβιομηχάνων κυρίως για την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του οποίου σφαγιάστηκαν λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Γι' αυτό και παρά τα όσα περιμένουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σύμφωνα και με τη δική τους ομολογία - αλλά και με τη συμβολή τους - οι βιομήχανοι χαρακτηρίζουν απλά «φιλόδοξο» το προσχέδιο της κυβέρνησης.

«Η μείωση του ελλείμματος επιτυγχάνεται με αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημοσίων επενδύσεων, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που απαιτεί η διεθνής κρίση», επισημαίνει ο ΣΕΒ, για να επανέλθει παρακάτω στο πραγματικό «άγχος» του: «Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δαπάνες για το ΠΔΕ μειώνονται κατά 1 δισ., δηλαδή εν μέσω σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας προγραμματίζεται μια εξαιρετικά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική την πλέον ακατάλληλη περίοδο». Δεδομένου ότι το μεγάλο κεφάλαιο αποσπά έμμεσα ή άμεσα ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του δημόσιου χρήματος, οι ενστάσεις του ΣΕΒ παραπέμπουν για μια ακόμη φορά στην πάγια απαίτηση για όλο και μεγαλύτερη στήριξη, ανεξάρτητα από τις φραστικές καταδίκες για την «κρατικοδίαιτη» επιχειρηματικότητα.

Με τη μορφή ερωτημάτων ο ΣΕΒ αμφισβητεί τη δυνατότητα διατήρησης του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3%, αλλά και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για αύξηση εσόδων κατά 11,5% και αύξηση ονομαστικού εισοδήματος κατά 6,3%. Προσθέτει ότι παραμένουν υψηλές οι πρωτογενείς δαπάνες και ότι υποεκτιμώνται οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ