Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Θλιβερός απολογισμός στο φόντο της εμπορευματοποίησης

Παράδοση της Πρόνοιας σε ιδιώτες, απλήρωτοι εργαζόμενοι και ελλιπής μέριμνα είναι οι συνέπειες από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μέρα θλιβερού απολογισμού για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, για τις συνθήκες ζωής των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους, αλλά και για τους εργαζόμενους στις δομές της αποασυλοποίησης αποτέλεσε η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας. Η εκχώρηση της αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε διάφορους επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικές εταιρείες οδήγησε σε οδυνηρές καταστάσεις σε βάρος των ψυχικά ασθενών και εργαζομένων του χώρου. Καθώς έληξαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποασυλοποίηση, η κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση και στις δομές δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν έως και έξι μήνες απλήρωτοι, γίνονται απολύσεις και αναγκαστικές παραιτήσεις και μειώνεται δραματικά το προσωπικό που φροντίζει τους χιλιάδες «αποασυλοποιημένους» ψυχικά πάσχοντες. Η «αποασυλοποίηση» αύξησε την πελατεία των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, τους εισαγγελικούς εγκλεισμούς στα δημόσια ψυχιατρεία, τα ράντζα και τις λίστες αναμονής μέχρι ένα χρόνο στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων. Το υπουργείο Υγείας προωθεί τη μετακύληση του κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, στους χορηγούς και τις οικογένειες των πασχόντων, ενώ έχει εγκαταλειφθεί η πρόληψη.

Εργαζόμενοι των δομών που λειτουργούν ιδιώτες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, παραδέχτηκε ότι οι διοικήσεις των δομών αυτών είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες και υποσχέθηκε για πολλοστή φορά τη δημιουργία κάποιων μηχανισμών ελέγχου.

Νέα απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου

Την ίδια ώρα, την απόλυση εργαζόμενου στην κοινωνική δομή «Ευαγγελισμός» στα Αθίκια, επειδή πρωτοστάτησε στον αγώνα όλων των εργαζομένων - όντας στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του κλαδικού σωματείου - για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας. Και ζητεί την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

«Το αυτονόητο αίτημα ενόχλησε τον υπεύθυνο του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, Κώστα Ποτήρη, γνωστό πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχει απλήρωτους 25 εργαζόμενους επί δυο μήνες, με το αιτιολογικό ότι δεν παίρνει χρήματα από το υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι στις δήθεν "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείες" πληρώνουν τα σπασμένα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα της αποασυλοποίησης ιδιωτικοποιούν τον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας», επισημαίνει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ