Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Σύντροφοι, ψηλά τη σημαία»

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα την έκτη ενότητα της Εκθεσης, η οποία επιχειρεί να καταγράψει τη διαπάλη με τον οπορτουνισμό

«Ψηλά τη σημαία!», τιτλοφορείται το ταμπλό που περιγράφει τη συκοφαντική επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ από τον αστικό Τύπο. Εκεί, και το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ρ», στις 28 Δεκέμβρη 1991
«Ψηλά τη σημαία!», τιτλοφορείται το ταμπλό που περιγράφει τη συκοφαντική επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ από τον αστικό Τύπο. Εκεί, και το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ρ», στις 28 Δεκέμβρη 1991
«Το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο και προχωρά». Με αυτά τα λόγια, τιτλοφορείται η 6η ενότητα της Εκθεσης Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ. Εκεί, βλέπουμε τις μάχες που έδωσε το Κόμμα ενάντια στον οπορτουνισμό και τον αριστερισμό, απ' την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, μέχρι και σήμερα.

Η 6η ενότητα καταγράφει τη διαπάλη με τον οπορτουνισμό. Αλλωστε, η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου είναι αδύνατη δίχως συνεχές και ισχυρό μέτωπο κατά του οπορτουνισμού.

Βλέπουμε, απ' την αρχή ακόμη της ιστορικής διαδρομής του Κόμματος, την πάλη με τον αρχειομαρξισμό και το λικβινταρισμό. Υπάρχουν σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από περιοδικά που κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο και προπαγάνδιζαν αυτές τις ομάδες.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, που αποτέλεσε σταθμό στην πορεία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, αφού διευκόλυνε την ανάπτυξη των οπορτουνιστικών ρευμάτων. Κάτω και από αυτήν την επίδραση, πραγματοποιήθηκαν και οι αλλαγές στην ηγεσία και την κατεύθυνση του ΚΚΕ. Αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης ήταν και το θεμελιακό λάθος της διάλυσης των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης και η διάχυση του Κόμματος στην τότε ΕΔΑ.

Παρ' όλα αυτά, το Κόμμα αντιπάλεψε αυτές τις θέσεις, με σημαντικότερη κατάκτηση τη 12η Ολομέλεια του 1968. Ανοιξε ιδεολογικό μέτωπο με το «ανανεωτικό ρεύμα» και τις δυνάμεις του «ευρωκομμουνισμού» - οι ηγετικές φυσιογνωμίες του οποίου αναφέρονται στην Εκθεση - που αναιρούσαν τις κατακτήσεις του Σοσιαλισμού και τον Σοσιαλισμό εν γένει.

Ωστόσο, η σημαντικότερη δοκιμασία για το Κόμμα ήταν η περίοδος 1989 - 1991, όπου ο Σοσιαλισμός ανατρέπεται και επιβάλλονται αντεπαναστατικές δυνάμεις. Η κρίσιμη μάχη του Κόμματος με τον οπορτουνισμό έρχεται την ίδια περίοδο και κορυφώνεται στις διαδικασίες του 13ου Συνεδρίου. «Οι κομμουνιστές, χιλιάδες φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συσπειρώνονται. Οι ώρες είναι οι πιο δύσκολες που γνωρίσαμε».

Η επιχείρηση διάχυσης του ΚΚΕ στην τότε ΕΔΑ περιγράφεται σε αυτό το ταμπλό
Η επιχείρηση διάχυσης του ΚΚΕ στην τότε ΕΔΑ περιγράφεται σε αυτό το ταμπλό
Την ίδια στιγμή - και ενώ η μάχη στις γραμμές του Κόμματος κορυφωνόταν - ο αστικός Τύπος υποβοηθούσε με κάθε τρόπο την αλλαγή πορείας του ΚΚΕ, τη διάχυσή του μέσα στον ενιαίο τότε «Συνασπισμό». Βλέπουμε πρωτοσέλιδα των αστικών εφημερίδων της εποχής που μιλούν για μάχη «ανανεωτών - γερόντων». Αλλά και αμέσως μετά τη διάσπαση του Κόμματος - και αφού η απόπειρα διάλυσής του έχει πια αποτύχει - ξεκινάει μια βρώμικη, συκοφαντική επίθεση από το σύνολο του αστικού Τύπου. Στην έκθεση, υπάρχουν τα πρωτοσέλιδα και τα «ρεπορτάζ» εκείνα των εφημερίδων που μιλούν για «βρώμικο χρήμα» του ΚΚΕ, για «Περισσός ΑΕ», για όπλα, για ρούβλια κλπ. Επίθεση, που, επαναλαμβανόμενη κατά διαστήματα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εκεί και το ιστορικό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», με τίτλο «ΕΛΠΙΔΑ η πάλη των λαών». Και αμέσως μετά: «ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ». Είναι η 18η Δεκέμβρη του 1991, όταν - όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο - «η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κατέβηκε απ' το Κρεμλίνο. Εμείς την κρατάμε ψηλά». Και καταλήγει: «Εκατομμύρια κομμουνιστές στον πλανήτη την κρατάνε ψηλά. Αύριο θα υψωθεί από ακόμα περισσότερους. Σύντροφοι, ΨΗΛΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ