Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να διεκδικήσουμε όλα τα μέτρα που θα ενισχύσουν το λαϊκό εισόδημα

Αποσπάσματα από την πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Σε ανοιχτό, ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο ανάμεσα στον ομιλητή Νίκο Σοφιανό, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και στους παρευρισκόμενους φοιτητές στο κατάμεστο αμφιθέατρο, εξελίχτηκε η συγκέντρωση για την παρουσίαση των «Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο» που πραγματοποιήθηκε στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Ν. Σοφιανός ανέδειξε τα βασικά ζητήματα των «Θέσεων» και η συζήτηση που ακολούθησε, με την κατάθεση πολλών ερωτήσεων, έδωσε τη δυνατότητα να φωτιστούν αρκετές πλευρές τους, που σχετίζονται με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία, τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, αλλά και το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη χώρα με την επερχόμενη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, το επίπεδο του δικομματισμού και τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας καθώς και την απάντηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχουν φθαρεί στις λαϊκές συνειδήσεις

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο δικομματισμό και τους ελιγμούς που κάνει για να διατηρηθεί, επισήμανε σχετικά: «Είναι ευνοϊκές οι προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή, καθώς ο δικομματισμός βρίσκεται σε κρίση και ο λαός με τους αγώνες του μπορεί να την οξύνει και να κάνει συντρίμμια την προσπάθεια αναστύλωσής του που επιχειρείται από την πλουτοκρατία. Δεν υποτιμάμε τις αντοχές που έχει το σύστημα, όμως, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν φθαρεί στις λαϊκές συνειδήσεις. Παράλληλα με την προσπάθεια να αναστυλωθεί ο δικομματισμός, αναζωπυρώνονται τα σενάρια συνεργασίας μεταξύ των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ για να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι ένας βασικός παράγοντας για τη μείωση της επιρροής του δικομματισμού είναι πως «το ΚΚΕ, ιδιαίτερα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σημειώνει σαφή άνοδο. Το κύρος και η επιρροή του Κόμματος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των δεσμών μας με τα λαϊκά στρώματα είναι αποτέλεσμα της παρέμβασής μας στην ταξική πάλη καθώς και της πρότασης εξουσίας που έχουμε σε συνδυασμό με τους αγώνες που απαιτούνται για τα σημερινά προβλήματα. Η εκλαΐκευση της στρατηγικής μας επιτρέπει την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων στο μέτωπο που χτίζουμε απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια».

Ο λαός πλήρωσε τα κέρδη τους, να μην πληρώσει την κρίση τους

Σε ό,τι αφορά την κρίση που έχει χτυπήσει τις χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας καθώς και της επερχόμενης κρίσης στη χώρα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η κρίση αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος και αυτό είναι που προσπαθούν να αποκρύψουν στις αναλύσεις τους οι αστοί και όχι μόνο, ιδιαίτερα όταν κάνουν λόγο για καζίνο -καπιταλισμό, τούρμπο ή ακραίο καπιταλισμό κ.ά. Στις κρίσεις, η ιστορία διδάσκει πως το λαϊκό κίνημα είτε παίρνει τα πάνω του είτε κάνει πίσω. Εμείς θα δώσουμε τη μάχη ώστε να μην μπουν τα κεφάλια μέσα αλλά να διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα ενισχύσουν το λαϊκό εισόδημα. Ο λαός πλήρωσε τα κέρδη τους, δε θα επιτρέψουμε να πληρώσει και την κρίση τους. Το Κόμμα πρέπει να βρεθεί στο ύψος των περιστάσεων τόσο στην ένταση όσο και στην κάμψη της ταξικής πάλης. Η αποτελεσματικότητα των αγώνων κρίνεται, εν πολλοίς, από τη στόχευση και τον προσανατολισμό τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ