Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Λύση για το λαό η κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής και η λαϊκή εξουσία

Τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο παρουσίασε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ στην Αλεξανδρούπολη

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Motion Team

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
«Αναγκαία και ρεαλιστική προβάλλει σήμερα η ανάγκη αποδυνάμωσης του δικομματισμού, σε βαθμό τέτοιο, μάλιστα, που να μην μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα η δικομματική εναλλαγή. Επίσης, να απλωθεί σε ακόμα πλατύτερα στρώματα και να διευρυνθεί η αντίληψη ότι τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας δεν έχουν διαφορές μεταξύ τους».

Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη στην εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι αυτό που κατάφερναν οι δυνάμεις του δικομματισμού χτες - εγκλωβίζοντας λαϊκές μάζες με ψευτοϋποσχέσεις και ψευτοπαροχές - δεν είναι εύκολο να το κάνουν σήμερα, για λόγους πολιτικούς και κοινωνικο-οικονομικούς.

«Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος σήμερα», σημείωσε ο ομιλητής, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην καπιταλιστική κρίση.

«Η κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και ευρύτερα στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, έφερε στην επιφάνεια και επιβεβαίωσε τις θέσεις του Κόμματός μας. Θέσεις που σταθερά και αταλάντευτα προβάλλει εδώ και πολλά χρόνια», επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Γι' αυτό το ΚΚΕ δεν αιφνιδιάστηκε από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, σταθερά αποκαλύψαμε τις αιτίες της. Και, βασικά, αυτό που κρύβουν μεθοδικά οι αστοί οικονομολόγοι αναλυτές και πολιτικοί: την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από το κεφάλαιο ως τη βασική αιτία της οικονομικής κρίσης.

Σταθερά προβάλλαμε το ζήτημα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την εργατική λαϊκή εξουσία. Αυτά, στα μάτια των εργαζομένων, σήμερα, είναι δυνατόν να έχουν διαστάσεις εφικτού και όχι απομακρυσμένων στο απώτερο μέλλον προσπαθειών.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έκταση που θα πάρει η κρίση, ένα είναι βέβαιο: Η αστική τάξη θα επιδιώξει να φορτώσει τα βάρη στην πλάτη της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών. Γι' αυτό εμείς λέμε: Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ο λαός πρέπει να αντεπιτίθεται και το λαϊκό κίνημα να γίνεται ένα ορμητικό ποτάμι. Αν δε συμβεί αυτό, τότε ο λαός θα βρεθεί κολλημένος κυριολεκτικά στον τοίχο και θα χάσει τα πάντα».

Τι διεκδικούμε

«Επειδή η κρίση δεν προέρχεται από τις "φούσκες", όπως λέγεται, ούτε από ένα μοντέλο καπιταλισμού, αλλά προέρχεται από την υπερσυσσώρευση κερδών, κεφαλαίου και εμπορευμάτων, που δεν μπορούν να τα καταναλώσουν οι εργαζόμενοι, γιατί έχει υποσκαφτεί η αγοραστική τους ικανότητα, το άμεσα ζητούμενο είναι και οι διεκδικήσεις».

Σχετικά, ο Θ. Κωνσταντινίδης, θα τονίσει πως το ΚΚΕ απορρίπτει την παγίδα των Ταμείων φτώχειας. Αυτά είναι η βιτρίνα που καλύπτει την επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αντίθετα, συνέχισε ο ομιλητής, απαιτούμε αυξημένα μέτρα προστασίας των ανέργων, γιατί η ανεργία εκτός από τις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ, τη ΝΑ Ευρώπη θα χτυπήσει και την Ελλάδα. Απαιτούμε τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την αναπλήρωση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας συνταξιούχος που να χάσει και 1 ευρώ.

Ακόμα, συνέχισε, ζητάμε αυξημένα μέτρα προστασίας των οικογενειών που έχουν στεγαστικά, επισκευαστικά και άλλου τύπου δάνεια και όχι προστασία των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Η προστασία πρέπει να πάρει υπόψη το πραγματικό εισόδημα της κάθε λαϊκής οικογένειας.

Διεκδικούμε να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και οι σχετικοί φόροι που υπάρχουν στα καύσιμα, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στο χειμώνα.

Δε δεχόμαστε να πάρουν οι τραπεζίτες ούτε ένα ευρώ, αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την κρίση δεν μπορεί να επιδοτούνται. Η οικονομική κρίση δεν περνάει μέσα από τη χρηματοδότησή τους. Αλλά, οι ίδιοι θα είναι υπεύθυνοι και για τον επόμενο κύκλο της κρίσης. Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να τους δοθεί ούτε 1 ευρώ.

Καταλήγοντας το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους για νέους αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση και να διεκδικήσουν:

-- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

-- Αποκλειστικά δημόσια καθολική ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία.

-- Αύξηση του ατομικού (χωρίς παιδί) αφορολόγητου ορίου στα 15.000.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση.

-- Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών».

«Τα κυβερνητικά μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τη διασφάλιση της ρευστότητας και των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά, να μην τα πληρώσουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι», υπογράμμισε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ