Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΝΗΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στα σκαριά νέο «Βατοπέδιο»

Παρέμβαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στις Νηές Βόλου, που πούλησε και εκμίσθωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος σε επιχειρηματικό όμιλο, έκανε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας & Δημοσίων Εργων και Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Στην Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών τονίζεται:

«Ανάστατη είναι η κοινωνία της Μαγνησίας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Δήμου Σούρπης, ύστερα από τις δημόσιες καταγγελίες της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (ΚΙ.ΠΟ.Σ.) σχετικά:

Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στις ΝΗΕΣ που πούλησε και εκμίσθωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος σε επιχειρηματικό όμιλο - 3.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης - των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Θέλει διερεύνηση αν εν όλω ή εν μέρει η καλλιεργούμενη περιοχή προέρχεται από εξημέρωση αγριελιών, νόμιμα ή παράνομα, και με δεδομένο ότι δεν προκύπτει ότι οι συνεχόμενες δασικές εκτάσεις αναγνωρίστηκαν ποτέ έναντι του ελληνικού Δημοσίου ως ιδιωτικές, διοικητικά ή δικαστικά, όπως προέβλεψαν και προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις περί δασών. Με την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής και τις ανεπανόρθωτα καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου και της θαλάσσιας περιοχής (στις Νηές) από την προγραμματισμένη γιγάντια επένδυση, η οποία περιλαμβάνει: ανάπτυξη τουριστικών υποδομών 5 αστέρων με την κατασκευή 1.400 κλινών και τριών γηπέδων γκολφ συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, για τα οποία απαιτούνται: η κατανάλωση 3.000 κ.μ. πόσιμου νερού την ημέρα - ποσότητα αντίστοιχη των αναγκών πληθυσμού 12.000 κατοίκων - καθώς και τεράστιες ποσότητες ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων και χημικών λιπασμάτων, Αφαλάτωση με παρέμβαση σε αβαθή και κλειστό κόλπο, Ιδιωτική πολεοδόμηση με 500 περίπου κατοικίες κ.ά. σε ευαίσθητη περιοχή χωρίς εκπόνηση και έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και άλλες παρεμβάσεις, κατά παράβαση των οριζομένων στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Από όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία στις Νηές εξελίσσεται ένα νέο... "Βατοπέδιο".

ΓΙΑ ΑΥΤΟ, μέχρι να κριθεί το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ οι δημόσιες υπηρεσίες να εκδίδουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, άδειες κλπ. στην υποβολή αιτημάτων του επιχειρηματικού ομίλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος, ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ο επιχειρηματικός όμιλος και η Μητρόπολη Δημητριάδος στην υποβολή αιτημάτων προς εξέταση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Για όλα τα παραπάνω:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης αδειών για την επένδυση στη συγκεκριμένη έκταση στις Νηές, που θα έχει ανεπανόρθωτα εγκληματικές παρεμβάσεις στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον στους κατοίκους της περιοχής. Κυρίως ΑΜΕΣΑ.
  • Να ερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων των 3.000 στρεμμάτων, να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να δοθούν καλλιεργούμενες εκτάσεις στους φυσικούς δικαιούχους ακτήμονες και μικροαγρότες και το δάσος στο Ελληνικό Δημόσιο, ως το μόνο δικαιούχο από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής αντίγραφα από τις δημόσιες υπηρεσίες για όλες τις έως τώρα ενέργειες (αιτήσεις, μελέτες, διαγράμματα κλπ.) του επιχειρηματικού ομίλου σχετικά με τη συνολική επένδυση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποδοθεί στον λαό η παραλιακή περιοχή των Νηών (2022-07-12 00:00:00.0)
Παίρνουν χαραχτήρα χιονοστιβάδας οι διεκδικήσεις από μοναστήρια (2008-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ