Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Στήριξη τώρα των παραγωγικών μονοπωλίων

Στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης, στην οποία - σύμφωνα και με τα στοιχεία της έκθεσης των φθινοπωρινών προβλέψεων - έχουν εισέλθει και οικονομίες της ευρωζώνης, είναι προσανατολισμένες οι εργασίες του «Γιούρογκρουπ» και του «ΕΚΟΦΙΝ», οι οποίες ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα. Στις συνεδριάσεις αυτών των δύο οργάνων της ΕΕ, θα συζητηθεί επίσης η δημιουργία μιας «νέας αρχιτεκτονικής» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατ' αρχάς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως εισηγείται η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε «τεχνική ύφεση», καθώς η οικονομική δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια του 2009, προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1%. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομικών υποθέσεων, Χ. Αλμούνια, κάλεσε τα κράτη - μέλη «σε συντονισμένη δράση» για τη στήριξη της ανάπτυξης και λήψη μέτρων ανάλογων με αυτά που λήφθηκαν για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος... Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη πως η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει και επισήμανε πως η κατάσταση στις χρηματαγορές παραμένει επικίνδυνη.

Στη σχετική ατζέντα θεμάτων που συζητούνται στο ΕΚΟΦΙΝ και στο κεφάλαιο «προετοιμασία πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης» γίνεται λόγος για «δημιουργία μιας νέας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής σε επίπεδο ΕΕ», με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Στην προβληματική έχει τεθεί το θέμα αν πρέπει να τεθούν κανονιστικά πλαίσια που θα περιορίζουν την ελευθερία δράσης του τραπεζικού - κερδοσκοπικού κεφαλαίου, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι συνέπειες που εκδηλώθηκαν στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, όπου και απειλήθηκαν τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος σε Ευρώπη και Αμερική.

Οι Αμερικανοί έχουν εκφραστεί αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική και το θέμα είναι αν θα ληφθούν όντως περιοριστικά μέτρα, ή η συζήτηση γίνεται προκειμένου να εκτονωθεί ανώδυνα η αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να διασώσουν τα τραπεζικά μονοπώλια. Στο ίδιο θέμα συζητούνται, επίσης, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία», καθώς και «η παγκόσμια απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση» στα πλαίσια της συνάντησης της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζαρεύουν νέες διευθετήσεις για τις τράπεζες (2013-04-13 00:00:00.0)
Βαθιά κρίση και αμφίβολη ανάκαμψη (2010-12-23 00:00:00.0)
Ψάχνουν κοινό «σωσίβιο» για το διεθνοποιημένο κεφάλαιο (2008-11-16 00:00:00.0)
«Μοχλός» για νέα αντιλαϊκή επίθεση η κρίση (2008-10-11 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή επίθεση λόγω ...κινδύνου ύφεσης (2008-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ