Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΠΑΡΤΗΣ - ΓΥΘΕΙΟΥ
Να χαρακτηριστούν χώρος ιστορικής μνήμης

Υπόμνημα κατέθεσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ στις αρμόδιες αρχές

Να χαρακτηριστούν οι παλιές φυλακές της Σπάρτης και του Γυθείου - που σήμερα είναι ατομική ιδιοκτησία - ως χώρος ιστορικής μνήμης, ζητά η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ με Υπόμνημά της που κατέθεσε χτες στις αρμόδιες αρχές.

Στο Υπόμνημα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «δύο κάτεργα από αυτά που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, σ' εκείνη την περίοδο της ιστορίας του λαού μας που είναι τόσο μαρτυρική και συνάμα ένδοξη και ηρωική, βρίσκονται στην περιοχή μας. Αυτά δεν είναι μόνο τόποι μαρτυρίου και θυσίας. Αποτελούν ζωντανά μνημεία της Ιστορίας του Νομού μας, του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος, της νεότερης Ελλάδας».

Επισημαίνεται πως «καθολική είναι η αντίληψη ότι οι παραπάνω χώροι αποτελούν εθνικά μνημεία εξαιρετικής σημασίας για την αυτογνωσία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας. Μνημεία με σημαντική απήχηση για τη δύναμη των κοινωνικών ιδανικών και της λαϊκής αντίστασης». Και καταλήγοντας τονίζεται: «Απαίτηση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού αλλά και όλου του δημοκρατικού λαού της περιοχής ήταν και παραμένει οι χώροι αυτοί της πολύχρονης σκληρής δοκιμασίας πολλών αγωνιστών, να παραχωρηθούν ως χώρος απόδοσης τιμής και σεβασμού σε όσους πίστεψαν και αγωνίστηκαν για τα πιο υψηλά ιδανικά, τα ιδανικά του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ