Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Προκρίνει νέο φορέα ανακύκλωσης

«Νέο χαράτσι θα πέσει στους εργαζόμενους», σημειώνει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Ενα ακόμη χαράτσι θα προσθέσει στις πλάτες των εργαζομένων η απόφαση της διοίκησης του Δήμου Αθήνας να προχωρήσει στη δημιουργία «Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών - Ανταποδοτική Ανακύκλωση» (ΣΣΕΔ), δηλαδή, ενός ακόμη συστήματος ανακύκλωσης, αν τελικά αυτό προχωρήσει στην πράξη. Απόφαση, που είχε τη σιωπηρή ανοχή και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ (ψήφισε «αποχή») και του ΣΥΝ («λευκό»). Μόνο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταψήφισε.

Μέχρι σήμερα, ως φορέας ανακύκλωσης λειτουργεί μόνο η «Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ», η οποία πατώντας στο θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, βάσει κοινοτικών κατευθύνσεων, χαρατσώνει διπλά τους εργαζόμενους. Μία φορά με την αγορά της συσκευασίας - όπου η εκάστοτε εταιρεία που παράγει συσκευασμένα προϊόντα έχει μετακυλίσει το κόστος ανακύκλωσης στο τελικό προϊόν - και μια δεύτερη μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, με πρόσχημα να «σπάσει» το μονοπώλιο της ΕΕΑΑ ΑΕ αλλά και γιατί «έως σήμερα δεν έχουν επιτευχθεί οι εθνικοί ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση των συσκευασιών» - όπως αναφέρεται στο εισηγητικό - προχωρά στη δημιουργία «νέου συστήματος ολοκληρωμένης ανακύκλωσης». Στο εισηγητικό, αναφέρεται ότι εκτός από την Αθήνα, θα συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας, Ηρακλείου Κρήτης και Βόλου. Επίσης, θα συμμετέχουν και επιχειρήσεις με συσκευασμένα προϊόντα.

Στην πράξη, όμως, αυτό που προκρίνει η διοίκηση του δήμου είναι μια ακόμη ΕΕΑΑ. Η μορφή του νέου συστήματος είναι «Ανώνυμη Εταιρεία». Για να λειτουργήσει το σύστημα αυτό, θα πρέπει να συμμετέχουν και «διαχειριστές συσκευασιών», οι οποίοι, ωστόσο, ήδη συμμετέχουν στην ΕΕΑΑ ΑΕ.

«Είναι βέβαιο», σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Στέλιος Λάμπρου, «ότι αν τελικά λειτουργήσει και αυτό το ΣΣΕΔ, τότε νέο χαράτσι θα πέσει στους εργαζόμενους για να καλύψουν τα σημαντικά έξοδά του. Και αυτά θα ενσωματωθούν όχι στις τιμές των προϊόντων - το έχει ήδη κάνει η ΕΕΑΑ ΑΕ - αλλά στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας». Ο Στ. Λάμπρου, επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει νέος φορέας, αλλά ο ήδη υπάρχων, η ΕΕΑΑ ΑΕ, να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ, σε αντίθεση με αυτά που προβλέπουν η σχετική κοινοτική οδηγία και η ελληνική νομοθεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ