Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ»
Δράση τώρα!

Πορεία καλλιτεχνών στη Βουλή, στις 17/12 και άλλες πρωτοβουλίες αποφασίστηκαν στην προχτεσινή σύσκεψη της Κίνησης

Με μεγάλη κινητοποίηση καλλιτεχνών όλων των ειδικοτήτων και με αίτημα να δοθεί το 2% του κρατικού προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό, η «Κίνηση για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών» δίνει τη δική της απάντηση στην αντιπολιτιστική κυβερνητική πολιτική. Στις 17/12, μέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού, στις 12μ., οι καλλιτέχνες θα συγκεντρωθούν μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και θα πορευτούν στη Βουλή, διεκδικώντας πολιτιστική ανάπτυξη και στήριξη των πολιτιστικών φορέων που ασφυκτιούν. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην προχτεσινή, δεύτερη σύσκεψη της Κίνησης, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», όπου συμμετείχαν δεκάδες καλλιτέχνες (εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, συνθέτες κ.ά.).

Επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ενός ανοιχτού, πλατιού, κοινωνικο - πολιτιστικού κινήματος, που ν' αντιπαλέψει την πολιτιστική αθλιότητα και τα αίτια που τη γεννούν, κατέθεσαν εμπειρίες και απόψεις για τη σημερινή ζοφερή κατάσταση και πρότειναν τρόπους συλλογικής δράσης. «Διεκδικούμε το δικαίωμα να παράγουμε πολιτισμό και ν' απολαμβάνουμε πολιτισμό», «Οι πνευματικοί άνθρωποι είναι φιμωμένοι», «Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο για ποιον παράγουμε τέχνη - να έρθει η τέχνη πιο κοντά στο λαό», «Δεν μπορούμε να περιμένουμε - πρέπει να δράσουμε τώρα», είναι κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις από τη γόνιμη συζήτηση που έγινε. Ανάμεσα στις άμεσες δράσεις αποφασίστηκε να γίνουν ομάδες δουλειάς ανά χώρο και να συσταθούν κύκλοι εργασιών, με θέματα όπως «Ευρωπαϊκή Ενωση και Πολιτισμός», «Καλλιτεχνική Παιδεία», «Πολιτιστική Κληρονομιά», «Αισθητική δημόσιου χώρου».


Στο νέο κείμενο της διακήρυξης (διαμορφώθηκε μετά από τις παρατηρήσεις των καλλιτεχνών πάνω στο αρχικό), που υπέγραψαν οι συμμετέχοντες, τονίζονται οι επιπτώσεις στην κοινωνία και στον πολιτισμό από την τεράστια επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, την κυβερνητική και κοινοτική πολιτική. Υπογραμμίζεται ο πολιτιστικός ομογενοποιητικός ολοκληρωτισμός της ΕΕ, η αποξένωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού από τους δημιουργούς και η κυριαρχία της μαζικής υποκουλτούρας. Οι καλλιτέχνες δήλωσαν, θ' αντισταθούν μαζί με όσους αμφισβητούν και αρνούνται τη χειραγώγηση της τέχνης και ότι διεκδικούν την καταξίωση του κοινωνικού τους ρόλου. Επίσης τόνισαν: «Γνωρίζουμε ότι η βελτίωση της ζωής των καλλιτεχνών και της προοπτικής τους, θα είναι αποτέλεσμα του κοινού τους αγώνα μαζί με τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους επιστήμονες, τη νεολαία - ολόκληρο το λαό. Οραματιζόμαστε το μέλλον μας σε μια κοινωνία δίκαιη. Σε έναν πολιτισμό, που τα αγαθά του θα είναι κτήμα όλου του λαού και θα βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και όχι στην εκμετάλλευση. Το μέλλον αυτό να είναι υπόθεση του συλλογικού αγώνα όλων μας. Θα αγωνιστούμε να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό - πολιτιστικό μέτωπο εναντίον των μονοπωλίων και του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού τους. Θα αγωνιστούμε γι' αυτό το σκοπό με τη δράση και το έργο μας, θα βρούμε όλοι μαζί τους τρόπους για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ανάτασης, ουσιαστικής αισιοδοξίας και ελπίδας, ένα υπόβαθρο αγώνα και λαϊκής πολιτιστικής αντεπίθεσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικό «παρών» ανθρώπων του πολιτισμού (2011-06-23 00:00:00.0)
Πολιτισμός και τέχνη για όλο το λαό (2006-10-15 00:00:00.0)
Επιμένουμε στο λαϊκό πολιτισμό (2001-05-25 00:00:00.0)
Οίκος εμπορίου το "υπουργείο Πολιτισμού" (1997-06-29 00:00:00.0)
Αντίσταση στην πολιτιστική χειραγώγηση (1996-07-24 00:00:00.0)
2604326. txt (1996-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ