Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
12 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944
Η άγια μέρα της Απελευθέρωσης

Εκδήλωση τιμής από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων

«Τα χρόνια της σκλαβιάς εδώσαμε "παρών" μέσα από τις Οργανώσεις ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ», «Τον όρκο του αγώνα δεν προδώσαμε, την Ελλάδα εμείς τη λευτερώσαμε».

Αυτά τα συνθήματα, μαζί με τον Εθνικό Υμνο και τον Υμνο του ΕΑΜ, αντήχησαν και πάλι χτες το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΕ), με μια σεμνή εκδήλωση, απέτισε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας πριν από 56 χρόνια, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Οι μαχητές με τα άσπρα μαλλιά έφεραν στη μνήμη τη 12η Οκτώβρη του 1944, που οι Γερμανοί δίπλωσαν τη σημαία με τη σβάστικα, οι καμπάνες άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα και ο λαός της Αθήνας ξεχύθηκε στους δρόμους. «Ηταν η "άγια νύχτα" της Απελευθέρωσης μετά από τριάμισι χρόνια κατοχής», όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοίβος Τσέκερης.

«Ομως, συνέχισε ο Φ. Τσέκερης, η ευτυχία του λαού της Αθήνας κράτησε λίγες μέρες. Οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές καραδοκούσανε για να πάρουν τη θέση των Γερμανών ως νέοι καταχτητές. Από πολλούς μήνες είχαν προετοιμάσει την επέμβαση, σε συνεργασία με τον Γ. Παπανδρέου, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του Καΐρου. Για να υποτάξουν τον περήφανο λαό μας δημιούργησαν τα Δεκεμβριανά του 1944 και τον εμφύλιο πόλεμο, όπου τώρα πια τη σκυτάλη παρέλαβαν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ».

«Σήμερα, είπε σε άλλο σημείο ο Φ. Τσέκερης, οι ιμπεριαλιστές εξακολουθούν να καταστρώνουν σχέδια στις πλάτες όλων των λαών. Ζούμε σε μια εποχή που όλα αγοράζονται και όλα πουλιούνται. Και ιδεολογίες και ιδανικά και οράματα και κυβερνήσεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, πρέπει να δούμε και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης του κ. Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών για το ρόλο που παίξανε, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πρόσφατες αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία». Παράλληλα, επισήμανε τις προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να εξαγοράσουν το σερβικό λαό, την αντίστασή του, και κατέληξε, τονίζοντας πως «ο αγώνας των λαών όλου του κόσμου συνεχίζεται και δυναμώνει». Η Πράγα, επισήμανε, ακολούθησε το Σιάτλ και θα υπάρχει συνέχεια. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε νίκη των λαών, σε νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Μετά την εκδήλωση, οι αντιστασιακοί έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των αντιστασιακών οργανώσεων πήγε στη Βουλή και επέδωσε στους εκπροσώπους των κομμάτων και της κυβέρνησης ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα άλυτα αιτήματα των αγωνιστών και θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τη μη καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων. «Μέχρι σήμερα, αναφέρουν στο ψήφισμα, δε γνωρίζουμε καμία ουσιώδη αντιμετώπιση. Αντίθετα, όπως διαφαίνεται και στον οικονομικό προϋπολογισμό του 2001, δεν προβλέπεται καμιά θετική αντιμετώπιση. Αυτό μας αναγκάζει, ακόμα μια φορά σήμερα, να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση επιτέλους, πριν φύγουν από τη ζωή όλοι οι υπερήλικες πλέον αγωνιστές, να ολοκληρώσει την ηθική και υλική συμπαράστασή τους». Επιπλέον ζητούν «η κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες νομικές ενέργειες και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση να εκπληρώσει την υποχρέωσή της, ως οφείλει και ηθικά και να καταβάλει, τόσο το κατοχικό δάνειο, όσο και τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις ζημιές και καταστροφές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα στην περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ