Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Πλημμελείς έλεγχοι στα τρόφιμα

Σε θλιβερά επίπεδα βρίσκονται οι υγειονομικοί έλεγχοι στη χώρα μας, τόσο στα τρόφιμα, όσο και σε άλλους σημαντικούς τομείς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία, όπως πρόσφατα αποδείχτηκε με τις διοξίνες, τις τρελές αγελάδες, τα εμφιαλωμένα νερά.

Η ελλιπής στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών με Επόπτες Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥ), η έλλειψη εθνικής πολιτικής, η υποβαθμισμένη εργαστηριακή υποδομή, η μεταφορά της αρμοδιότητας στην Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και άλλη υποδομή, είναι οι κύριες αιτίες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, όπως επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕΔΥ).

Οπως υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος της ένωσης Ανδρέας Νταλιάνης, οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι και οι αρμόδιοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, ενώ οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Οι παραβάσεις των διατάξεων για τα τρόφιμα, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και άλλων κρίσιμων για τη δημόσια υγεία τομέων, που διαπιστώνονται από τους ΕΔΥ, είναι καθημερινό φαινόμενο. Την ίδια στιγμή, η στελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών των Νομαρχιών της χώρας με ΕΔΥ δεν καλύπτει ούτε το 50% των προβλεπόμενων θέσεων (βλέπε πίνακα). Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Εσωτερικών αντιδικεί με τους νομάρχες για το ποιος θα πρέπει να καλύψει τις δαπάνες για την πρόσληψη προσωπικού στις Νομαρχίες, ενώ το υπουργείο Υγείας αποποιείται τις ευθύνες του στα θέματα της δημόσιας υγείας και ειδικότερα στον τομέα της πρόληψης. «Το υπουργείο Υγείας αρκείται στην απλή διαχείριση των προβλημάτων δημόσιας υγείας με πειραματισμούς, χωρίς ουσιαστικές τομές εκεί που χρειάζονται», τόνισε ο Α. Νταλιάνης και επισήμανε ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, δεν προβλέπει τίποτα για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τη διαφωνία της εξέφρασε η ένωση και στη μεταφορά των υγειονομικών ελέγχων των τροφίμων, ποτών και πόσιμων νερών (υδρεύσεων και εμφιαλωμένων) στον εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος δημιουργήθηκε υπό την πίεση της κοινής γνώμης μετά το σκάνδαλο των διοξινών.

Οπως εξήγησε ο Α. Νταλιάνης, μόνο για το 2000 διατίθενται στον ΕΦΕΤ 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές, χρήματα τα οποία αν είχαν διατεθεί στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες θα υπήρχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, τόνισε ότι η στελέχωση των υπηρεσιών του - προβλέπονται 110 γεωπόνοι, 100 κτηνίατροι, και μόνο 18 γιατροί και 30 ΕΔΥ - δεν ανταποκρίνεται στον κύριο σκοπό του ΕΦΕΤ, που είναι ο έλεγχος των τροφίμων μετά την πρωτογενή παραγωγή, των ποτών και των πόσιμων νερών.

Να σημειωθεί ότι οι ΕΔΥ ασχολούνται με τον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων τροφίμων, ποτών και άλλων επιχειρήσεων με υγειονομικό ενδιαφέρον, της ηχορύπανσης από τη μουσική των κέντρων διασκέδασης, των πτηνο - κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, των σχολείων, των τουριστικών επιχειρήσεων, των νοσοκομείων και κλινικών, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της συλλογής, αποκομιδής και διάθεσης των απορριμμάτων των εργοστασίων και της διάθεσης των αποβλήτων τους. Επιπλέον, πραγματοποιούν δειγματοληψίες τροφίμων, ποτών και νερών (πόσιμων ή θαλασσινών) και γενικότερα προγράμματα προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ