Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Μειώνει το προσωπικό και χρησιμοποιεί εργολαβίες!

Ακόμη και σε εργασίες, που έχουν άμεση σχέση με τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών εργάζονται ιδιώτες

Μεγάλα προβλήματα προκαλεί στον ΟΤΕ, στους υπαλλήλους του και στους καταναλωτές, η διαρκής μείωση του προσωπικού του. Εργασίες που θα έπρεπε για λόγους ασφάλειας των εργαζομένων και διασφάλισης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, να εκτελούνται αποκλειστικά από τους υπαλλήλους του ΟΤΕ, ανατίθενται σε εργολάβους. Αυτοί, συνήθως, απασχολούν ανειδίκευτους εργάτες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια των ίδιων και για την ποιότητα του έργου που παρέχουν. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει στο επόμενο διάστημα, καθώς δρομολογείται η αποχώρηση χιλιάδων άλλων υπαλλήλων του Οργανισμού.

Το ζήτημα επανέρχεται στην επιφάνεια, μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνικών - ΟΤΕ (ΠΕΤ - ΟΤΕ), σε χώρους εργασίας του Οργανισμού, προκειμένου να ελέγξει αν τηρούνται οι όροι ασφαλείας.

Στο Αστικό Κέντρο Τερψιθέας, στην Ανω Γλυφάδα, το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι υπάλληλοι του εργολάβου Παυλίδη, που έχει συνάψει συμφωνίες με τον ΟΤΕ, πραγματοποιούσαν εργασίες στους γενικούς κατανεμητές. Το κλιμάκιο παρέπεμψε σε εγκυκλίους του ίδιου του ΟΤΕ, που απαγορεύουν την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών του Οργανισμού από τρίτους, όπως επίσης και σε κανονισμούς για τη διασφάλιση του απορρήτου και έτσι εμπόδισε τη συνέχιση αυτών των εργασιών.

Οπως ανέφεραν συνδικαλιστές στο «Ρ», με την ανοχή της διοίκησης και των κατά μέρους προϊσταμένων, και τηλεπικοινωνιακές εργασίες εκτελούν εργολάβοι, ενώ δεν επιτρέπεται, και στοιχεία τούς δίνονται για τις υποδομές και τις λειτουργίες του ΟΤΕ, ενώ απαγορεύεται.

Εξάλλου, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΤΕ, μιλώντας με στελέχη της ΠΕΤ - ΟΤΕ για το ζήτημα, για να δικαιολογήσουν τις συμφωνίες με εργολάβους για εργασίες που θα έπρεπε να γίνονται αποκλειστικά από το προσωπικό του ΟΤΕ, επικαλούνταν τη μείωση ακριβώς αυτού του προσωπικού. Στο ερώτημα δε των συνδικαλιστών, γιατί δε γίνονται προσλήψεις, εφόσον εκ των πραγμάτων κρίνονται αναγκαίες, δε δόθηκε απάντηση.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 1999, στον ΟΤΕ προσλήφθηκαν 200 άτομα και αποχώρησαν 537. Στα τέλη του προηγούμενου χρόνου το προσωπικό, ανήλθε σε 21.588 άτομα, μειωμένο κατά 1,8% έναντι του 1998. Η μείωση του προσωπικού την τελευταία πενταετία ήταν της τάξης του 12,2%. Η διοίκηση του Οργανισμού εκτιμά ότι στα τέλη του 2000 η μείωση θα είναι μεγαλύτερη του 18%. Επικαλείται γι' αυτό, το πρόγραμμα πρόωρης εθελούσιας αποχώρησης, στα πλαίσια του οποίου, για το τρέχον έτος, έχουν υποβάλει αιτήσεις αποχώρησης 2.075 άτομα.

Για το ζήτημα έλλειψης προσωπικού και την τήρηση των όρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, η ΠΕΤ - ΟΤΕ θα επιδιώξει την επόμενη βδομάδα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Οργανισμού, τον περιφερειακό διευθυντή Αττικής και τους γενικούς διευθυντές.

Οι υποψήφιοι «στρατηγικοί σύμμαχοι»

Ανάμεσα σε 11 μεγάλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών αναζητά τον «στρατηγικό σύμμαχο» ο ΟΤΕ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει αποστείλει τις σχετικές προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος στις εξής εταιρίες: Dautsche Telekom (Γερμανία), France Telecom (Γαλλία), British Telecom (Βρετανία), Telecom Italia (Ιταλία), Telefonica (Ισπανία), KPN (Ολλανδία), Telenor (Νορβηγία), Telia (Σουηδία), Sonera (Φινλανδία), South Bell Company (ΗΠΑ) και NTT (Ιαπωνία).

Στην επιστολή - πρόσκληση, η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί να διατηρήσει το 33,4% των μετοχών και το μάνατζμεντ, ότι θα παραχωρήσει στο «στρατηγικό σύμμαχο» το 17% μέχρι 20% των μετοχών και ότι προτίθεται να της παραχωρήσει θέσεις στο ΔΣ του Οργανισμού, χωρίς να διευκρινίζει πόσες. Η κυβέρνηση αναμένει τις απαντήσεις των έντεκα μέχρι τις 20 Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχεί για τη συρρίκνωση του Οργανισμού (2012-01-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-12-31 00:00:00.0)
Απολύσεις και «σχέδια απασχόλησης»... (2004-10-03 00:00:00.0)
Επιμένει για RomTelecom (2002-11-06 00:00:00.0)
Στον κυκεώνα των «διεθνών επενδύσεων» (2000-08-27 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των εργαζομένων η φάμπρικα με τις "εργολαβίες" (1997-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ